GUVERNUL A PERMIS APLICAREA APOSTILEI PE DIPLOMELE ELIBERATE ÎN STÎNGA NISTRULUI

07.02.2018
 

Guvernul a adoptat astăzi un document care permite aplicarea apostilei pe actele emise în regiunea transnistreană. Astfel, apostila se va putea aplica pe actele de studii eliberate începând cu anul 1992 de către instituțiile de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului şi mun. Bender.


Apostila însă va fi condiționată de faptul ca modelul formularului să fie neutru, aprobat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de faptul că sigiliile și ștampilele aplicate pe act să nu conțină simbolurile rmn.
Guvernul încearcă astfel să aducă instituțiile de învățământ din stânga Nistrului și municipiul Bender în câmpul legal al R. Moldova, reglementând procedura de apostilare a actelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană, în particular de Universitatea din Tiraspol. Proiectul se adoptă și pentru a le oferi tinerilor din rmn posibilitatea de a-și continua studiile și de a se angaja în câmpul muncii în străinătate.


„E o realizare! Consider că fiecare pas, oricât ar fi de mic, ne aduce mai aproape de soluționarea acestui conflict. Măsura aceasta e pentru confortul cetățenilor”, a subliniat premierul Filip.
Proiectul vine după recomandarea experților europeni. Amintim că apostila este o supralegalizare a unui document, necesară pentru ca documentul să fie recunoscut într-o țară semnatară a Convenției de la Haga.
Cu titlu aparte reamintim că pînă în prezent apostila moldoveneascaă nu este recunoscută de Germania. Respectiv, moldovenii continuă să suporte cheltuieli și să piardă timp în procesul de supralegalizare a documentelor moldovenești pentru a fi recunoscute ulterior în Germania.

 

Sursa: agora.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.