HORA MOLDOVENEASCĂ PE VOLGA

02.08.2023

 

 

În centrul orașului Yaroslavl a avut loc cel de-al doilea etno-festival de amploare Vara-Fest "Hora de pe Volga". Potrivit presei locale, acesta a devenit un epicentru al cîntecelor și dansurilor zgomotoase, unind încă o dată reprezentanții diasporei moldovenești și oaspeții de sărbători. Evenimentul a fost susținut de guvernul regional și de primăria orașului.

 

Festivalul a reunit reprezentanți ai comunității moldovenești din diferite părți ale Rusiei: locuitori din Tarusa, Kursk, Tyumen, Tula, Kostroma, Yaroslavl și multe alte orașe. În ciuda burniței, la eveniment a predominat atmosfera de bunăvoință, ospitalitate și coeziune. Președintele organizației publice regionale de asistență pentru dezvoltarea culturii naționale "Centrul cultural "Moldovenii din Yaroslavia", Elena Horozova, a remarcat că evenimentul a fost un mare succes. Elena Horozova a menționat că această sărbătoare este organizată pentru a doua oară. Prima dată "Hora pe Volga" a fost organizată la sfîrșitul lunii octombrie anul trecut, în cadrul prezentării cu ocazia înființării organizației publice menționate. "Atunci am avut doar 8 regiuni, dar de data aceasta sînt mai multe, iar geografia regiunilor a crescut. În ceea ce privește diaspora din Yaroslavl, acum aceasta numără aproximativ 50 de familii, adică aproximativ 100 de persoane. Aceștia sînt cei care sînt mereu prin preajmă, care ajută, care sînt activi. Printre ei se numără acele familii care au venit aici în timpul URSS.

 

Acum cîntă artiști din aceste regiuni. Au cîntat moldovenii noștri din Yaroslavl, dar au evoluat și organizațiile diasporei de alte naționalități. S-a dovedit a fi un festival interregional și interetnic", a declarat Elena Horozova. Festivalul a început cu intonarea a două imnuri - al Federației Ruse și al Republicii Moldova. Denis Palatnikov, directorul adjunct al Departamentului de relații publice al regiunii Yaroslavl, a ținut un discurs de salut în fața publicul. El a menționat că în regiunea Yaroslavl există aproape 2 mii de organizații publice, iar unul dintre cele mai strălucite elemente ale activismului public din regiune sînt asociațiile național-culturale.

Continuare: https://noi.md/md/societate/hora-moldoveneasca-pe-volga

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.