INIȚIATIVA CARE OFERĂ FACILITĂȚI PENTRU ALEGĂTORII DIN DIASPORĂ, RESPINSĂ

25.09.2018
 

Inițiativa legislativă cu privire la „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă” a fost avizată negativ astăzi de Guvern.

 

Astfel, Ministerul Justiției a argumentat că propunerea privind acordarea dreptului de a vota timp de 2 zile consecutive pentru cetățenii din diasporă, prin derogare de la regula desfășurării alegerilor într-o singură zi, este nejustificată. CEC a examinat proiectul privind drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă Prevederea care se referă la majorarea de la 3000 la 5000 a numărului buletinelor de vot per secție de votare, de asemenea, a fost respinsă de Minister, argumentul fiind că nu este în spiritul Avizului Comisiei de la Veneția, în care se recomandă reducerea numărului de alegători arondați la o secție de votare, dar nu creșterea acestui număr.

 

Prevederea care oferă posibilitatea votării în afara Republicii Moldova în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat, de asemenea, a fost dezaprobată, întrucît nu corelează cu Concepția Sistemului informațional automatizat de stat „Alegeri”. În ceea ce privește instituirea dreptului cetățenilor din diaspora de a finanța campanii electorale, autoritățile au argumentat că această prevedere nu a fost corelată cu norma electorală care prevede expres că pentru finanțarea activității partidelor politice pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitate de muncă desfășurată pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile au atras atenția asupra faptului că proiectul nu conține argumentarea noilor prevederi din punct de vedere economico-financiar.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.