INVESTIȚIILE DIASPOREI PE PIAȚA DE CAPITAL VOR FI MONITORIZATE MAI STRICT ÎN MOLDOVA

26.06.2023

 

 

Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) anunţă că a ajustat, pe 20 iunie, mai multe acte normative referitor la piaţa de capital.

 

”Astfel, a fost aprobată modificarea Instrucțiunii nr.38/5/2015 cu privire la raportările persoanelor licențiate și autorizate pe piața de capital, emisă în scopul ajustării cadrului secundar al Legii pieţei de capital, „aferent sistemului de raportare aplicat pe piața de capital, la ultimele modificări operate la Regulamentul privind circulația valorilor mobiliare pe piața de capital, dar și ajustarea tehnică a acesteia la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”. transmite Noi.md cu referire la point.md și mold-street.com. Modificarea a fost făcută din perspectiva conformării nivelului minim al volumului tranzacțiilor raportate către Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor, precum și raportării către CNPF a beneficiarilor efectivi determinați în corespundere cu prevederile legii.

 

De asemenea, instrucțiunea modificată de CNPF prevede și un mecanism de colectate a datelor ce țin de investițiile diasporei pe piața de capital, prin ajustarea în acest sens anumitor raportări ale participanților profesionaliști. Bursa de valori a Moldovei începe tranzacționarea valorilor mobiliare de stat Anterior, autoritatea de reglementare de pe piața de capital susținea că, în contextul inițierii pilotării în Republica Moldova a unei metodologii inovatoare pentru măsurarea impactului economic al diasporei dincolo de remitențe, ”a identificat un mecanism de colectare adatelor ce țin de investițiile diasporei pe piața de capital prin ajustarea în acest sens a anumitor raportări ale participanților profesioniști”. De notat că, potrivit unor estimări, peste hotarele R. Moldova se află circa un milion de cetățeni. Volumul banilor transferați acasă de moldovenii aflați peste hotare se ridică la circa 2 miliarde de dolari pean, de cîteva ori mai mult decît valoarea investițiilor străine sau a asistenței externe acordate țării noastre.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.