ION STURZA: MOLDOVA TREBUIE SĂ AIBĂ UN PROGRAM CU FMI ÎN CAZ DE ”INTEMPERII” FINANCIARE

16.11.2012
Foto: mdn.md

"Un nou program de cooperare cu FMI, din păcate, este necesar să se aibă în caz de vreme financiară rea", a declarat fostul prim-ministru, directorul Fondului de Investiții Green Light, Ion Sturza.

 

Într-un interviu pentru agenția "INFOTAG" el a spus că, la momentul de față, avînd în vedere capacitățile modeste ale economiei moldovenești, Guvernul Republicii Moldova nu poate recurge la împrumuturi comerciale în piața financiară deschisă. El le poate obține numai de la instituțiile financiare internaționale, țările donatoare, precum și pe baza unor acorduri bilaterale.

 

"În țările cu o administrare fiscală slabă, FMI joacă rolul unui ofițer de poliție, care disciplinează autoritățile", a spus Sturza.

 

Potrivit lui, uneori, în pozițiile FMI poate fi detectat ceva util și rațional pentru țară.

 

"Deși, desigur, se întîmplă foarte rar. Și toate din cauza șablonului după care lucrează fondul, ceea ce nu le permite specialiștilor și experților săi să ia în considerare caracteristicile țării, situația și momentele cu care se confruntă economia", a spus el.

 

Ion Sturza a spus că programele recomandate de FMI uneori eșuează.

 

"Trebuie sa fii mereu activ, să-ți aperi și, mai important, să-ți argumentezi poziția, operînd cu calcule și analize exacte și precise. Și atunci se poate conta pe înțelegerea și bunăvoința fondului", a spus Sturza.

 

Fostul prim-ministru a spus că FMI, în cazuri rare, creditează bugetul, și în principal, resursele acestuia merg la refacerea rezervelor valutare ale Băncii Naționale, ceea ce, în opinia sa, este de asemenea important, avînd în vedere situația financiară tulbure din lume.

 

"Avînd un program cu FMI, Republica Moldova, în caz de necesitate stringentă, poate conta și pe împrumuturi directe. Așa e rînduită lumea financiară, că alți creditori, de regulă, țin cont de faptul dacă cooperează țara cu FMI, dacă are un acord Republica Moldova cu Fondul", a explicat Sturza.

 

Ion Sturza a mai spus că creditorii externi nu au nici putere, nici timp pentru a analiza situația macroeconomică din țară, politica fiscală și monetară. În astfel de cazuri, creditorii se bazează foarte mult pe FMI, care controlează cu atenție și monitorizează totul.

 

"Așa că Fondul Monetar Internațional este un rău, dar un rău necesar pentru Republica Moldova", a concluzionat Sturza.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.