IURIE LEANCĂ ANUNŢĂ UN NOU TERMEN PENTRU LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE

31.12.2012
Foto: tv7.md

Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, anunţă un nou termen pentru semnarea acordului privind liberalizarea regimului de vize.

 

„Eu cred că 2014 ar trebui să fie un termen şi un obiectiv realist, dar trebuie să ne axăm pe lupta cu corupţia, reforma instituţiilor de forţă, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, să demonstrăm că frontiera noastră este bine păzită, transparentă. Deci, nu este simplu”, a spus ministrul de externe, sîmbătă, 29 decembrie, în cadrul emisiunii „Viaţa Publică” la Radio Moldova.


Iurie Leancă a declarat că UE a stabilit unele criterii şi condiţionalităţi de ridicare a regimului de vize mult mai dure în raport cu Republica Moldova, după ce în implementarea regimului fără de vize cu Serbia sau Macedonia au fost scoase la iveală mai multe probleme. Numărul de solicitanţi de azil politic în Suedia, Germania, a crescut foarte mult, mai ales din partea unor categorii care folosesc acest regim în motive personale sau pentru a cîştiga ceva bani.

 

Referitor la liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova, ministrul a mai spus că sunt cîteva domenii care ţin de capacitatea de interacţiune între mai multe instituţii. Ministrul s-a referit şi la lupta cu corupţia, reforma instituţiilor de forţă. Potrivit oficialului, Republica Moldova trebuie să demonstreze această luptă nu doar la nivel de armonizare a legislaţiei, dar şi la nivel cotidian.

 

În cadrul emisiunii, ministrul a menţionat că anul 2012 a fost un an bun, cu anumite succese şi cu anumite schimbări spre binele cetăţenilor. Potrivit ministrului, a fost un an de maximă intensitate, s-a reuşit intensificarea relaţiei de ansamblu cu UE, ca această relaţie să fie mai eficientă şi să acopere şi mai multe domenii. „Există deja şi primele rezultate palpabile pentru cetăţeni. Un exemplu este intrarea în vigoare a acordului privind spaţiul aviatic cu UE şi efectele asupra costurilor biletelor avia. Constatăm că avem o piaţă mult mai dinamică în acest sens, cu tarife de descreştere, o creştere a intensităţii de zboruri”, a spus ministrul.

 

Anul trecut Iurie Leancă a declarat că va demisiona în cazul în care pînă în ianuarie 2013 nu vor fi asigurate condiţiile necesare pentru ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen. În decembrie curent, ministrul şi-a depus cererea de demisie, care însă nu a fost acceptată de către prim-ministrul Republicii Moldova.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.