KOZAK: MIGRANȚII MOLDOVENI DIN RUSIA AU TRANSFERAT ACASĂ 1,5 MILIARDE DE DOLARI

04.06.2019

 

 

Cifra de afaceri dintre Rusia și Moldova a crescut în ultima vreme în mod semnificativ, însă nu a revenit la nivelul anterior de 2 miliarde de dolari înregistrat în 2012. În același timp, un factor important pentru susținerea economică a cetățenilor Republicii Moldova este transferul migranților de muncă din Rusia, care în ultimii trei ani a constiuit peste 1,5 miliarde de dolari.

 

Despre acest lucru a declarat reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak în cadrul unui briefing comun cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite Noi.md. Dmitri Kozak a menționat că în primul trimestru al acestui an s-a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, care a constituit 10,5%, pe fondul unei creșteri a comerțului reciproc cu aproape 40% în 2018. "Cu toate acestea, volumul cifrei de afaceri dintre Moldova și Rusia nu a fost încă restabilit. Potrivit datelor noastre, anul trecut el a constitit 1,6 miliarde de dolari, iar în 2012 a depășit 2 miliarde de dolari. Aceste cifre nu sînt doar niște rezultate financiare. Acestea sînt locuri de muncă pentru zeci de mii de oameni din Rusia și Moldova și, prin urmare, este extrem de important să susținem această tendință", a declarat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse, vicepremierul Rusiei.

 

El a menționat că un factor important al interacțiunii este grija pentru moldovenii care trăiesc și lucrează temporar în Rusia. Este vorba despre aproape o jumătate de milion de moldoveni, ceea ce reprezintă o parte semnificativă a populației apte de muncă a țării. Dmitri Kozak a subliniat că, în ultimii trei ani, transferurile transfrontaliere din Federația Rusă în Moldova au constiuit 1,5 miliarde de dolari, iar acesta este un factor foarte important în dezvoltarea economică și în sprijinul cetățenilor moldoveni.

 

"Pentru a sprijini aceste persoane, care și-au părăsit locuințele și au fost nevoite să caute cîștig într-o altă țară, avem nevoie de o interacțiune normală strînsă cu guvernul moldovean. Pe teritoriul Republicii Moldova funcționează 995 de companii cu capital rusesc. În ceea ce privesc investițiile, Rusia se situează pe primul loc în Moldova. De asemenea, ne pasă de condițiile cu care lucreză, dacă își vor păstra investițiile. Și nici Moldova nu ar trebui să fie indiferentă față de acești investitori care lucrează eficient, plătind regulat impozite bugetare, creînd noi locuri de muncă. Aici avem un interes reciproc în această cooperare, al cărui potențial de dezvoltare este uriaș, avînd în vedere tradițiile istorice ale cooperării noastre ", a declarat reprezentantul special, viceprim-ministrul Federației Ruse. De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că, la nivel politic, în ultimii ani, relațiile ruso-moldovenești în sfera comerțului și economiei au fost practic înghețate.

 

"Această poziție este ciudată, în ciuda tuturor motivelor evidente ale interacțiunii și beneficiilor pentru Moldova. Pentru produsele și serviciile moldovenești, piața rusă este imensă și nu ar trebui ignorată. Dar avem relații înghețate din 2016, cîînd a avut loc ultima reuniune a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercială și economică. De doi ani și jumătate așteptăm propuneri pentru reluarea activității sale. Următoarea întîlnire va avea loc la Chișinău, însă nu există propuneri din partea Moldovei. În 2016, părțile au aprobat Planul de acțiune pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, dar este aproape înghețat și nu este implementat. Anul trecut, Moldova a primit statut de observator în cadrul EurAsEC, însă acest statut implică o activitate activă cu guvernul în toate organele Comunității Economice Eurasiatice pentru a primi dividendele corespunzătoare din acest statut, dar în această direcție, de asemenea, nu s-a întreprins nimic și vom discuta toate aceste probleme cu guvernul", a spus Dmitri Kozak.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.