LISTA ȚĂRILOR CARE ACCEPTĂ PAȘAPOARTELE R. MOLDOVA CU TERMEN DE VALABILITATE PRELUNGIT A FOST EXTINSĂ

23.08.2022

 

 

Noi state completează lista țărilor care acceptă prelungirea automată a termenului de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Este vorba despre Republica Slovacia; Turkmenistan; Italia; Canada; Turcia.

În acest sens, numărul statelor în care pot fi folosite pașapoartele moldovenești cu termen de valabilitate extins a ajuns la 19.

Lista conform situației la 19 august 2022:

- Letonia;

- Statul Israel;

- Federația Rusă;

- Armenia;

- Estonia*;

- Azerbaidjan;

- Croația;

- Irlanda;

- Ucraina;

- Lituania;

- Serbia;

- Georgia;

- Portugalia**;

- Republica Slovacia;

- Turkmenistan;

- Republica Belarus;

- Italia;

- Canada***;

- Turcia.

* Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decît în mod obișnuit.

**Autoritățile portugheze au notificat despre faptul că intrarea și ieșirea din țară se permite doar titularilor de pașapoarte biometrice, pentru un scurt sejur de 90 zile.

Totodată, cetățenii moldoveni cu pașapoartele expirate nu pot să se adreseze la autoritățile naționale pentru aplicarea unei vize de reședință și a unui permis de ședere în Republica Portugheză, dacă pașaportul moldovenesc nu este valabil cel puțin 6 luni.

***Autoritățile canadiene au comunicat despre posibilitatea recunoașterii pașapoartelor prelungite temporar, pînă la 30 iunie, 2023, în situația cînd scopul călătoriei ține de procedura de imigrare, cum ar fi cererea de reînnoire a permiselor de muncă în Canada.

Totodată, avînd în vedere regulile de călătorii internaționale, partea canadiană comunică faptul că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport expirat, fără un înscris de prelungire, ar putea să se confrunte cu întîrzieri de călătorie sau refuz de îmbarcare atunci cînd vor călători spre Canada.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Amintim că, pentru implementarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 21 din 18 mai 2022 privind prelungirea valabilității pașapoartelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.