LISTA CATEGORIILOR DE CETĂȚENI MOLDOVENI CĂRORA LI SE PERFECTEAZĂ GRATUIT PAȘAPORTUL BIOMETRIC

10.03.2014
Foto: viza.md

Este binecunoscut faptul că doar moldovenii, deţinători ai paşapoartelor biometrice, vor putea călători FĂRĂ vize pentru o perioadă de scurtă ședere (90 de zile sejur în timp de 6 luni) în statele europene (LISTA poate fi descărcată AICI). Cel mai probabil, aceasta se va întîmpla în perioada iunie-iulie 2014, după ce UE va finaliza toate procedurile interne de aprobare a deciziei Parlamentului European din 27.02.2014.

 

Autoritățile moldovenești au menționat că sînt pregătite să facă față fluxului de cereri pentru perfectarea pașapoartelor biometrice care se așteaptă în contextul facilităților oferite.

 

În cele ce urmează portalul Viza.md vă propune să luați cunoștință cu lista categoriilor de cetățeni moldoveni cărora li se perfectează gratuit pașaportul biometric, precum și alte informații utile la acest subiect.

 

Pașaportul biometric se eliberează GRATUIT:

- Participanților celui de-Al Doilea Război Mondial (o singură dată)

- Copiilor orfani, copiilor invalizi și copiilor de vărsta sub un an, care vor pleca la tratamente peste hotarele Republicii Moldova, în baza îndreptării Ministerului Sănătății (o singură dată)

- Copiilor orfani, copiilor invalizi, care vor plecapeste hotare la studii, conform acordurilor interguvernamentale și interministerial (o singură dată)

- Invalizilor de gradul I care vor pleca peste hotare la tratament în conformitate cu îndreptarea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei sau a Ministerului Sănătății (o sigură dată)

- (VIDEO) cetățenilor din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), domiciliaţi pe acest teritoriu pînă la data de 10.09.2005, la documentarea inițială (o singură dată)

- Invalizilor de gradul II care vor pleca peste hotare la tratament în conformitate cu îndreptarea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei sau a Ministerului Sănătății li se va perfecta pașportul biometric cu o reducere de 50 % (o singură data).

 

Taxele actuale pentru perfectarea pașaportului biometric:

Pentru perfectarea pașaportului biometric timp de o lună, prețul este de 700 de lei. Perfectarea actului timp de 15 zile costă 950 de lei; timp de 10 zile – 1140 de lei; timp de 5 zile – 1330 de lei; timp de 24 de ore – 1520 de lei; timp 6 ore – 1900 de lei, timp de 3 ore - 2280 lei.

 

Totodată, în cazul perfectării pașaportului biometric pentru copii între 7 și 12 ani, prețurile constituie 600 de lei – timp de o lună, 750 de lei – în 15 zile, 900 de lei – în 10 zile, 1050 de lei – în 5 zile, 1200 lei – timp de 24 de ore, 1500 de lei – timp de 6 ore, 1800 lei - timp de 3 ore.

 

Pentru copiii cu vîrsta de pînă la 7 ani, perfectarea pașapoartelor biometrice timp de o lună costă 430 de lei, în 15 zile - 540 de lei, în 10 zile – 650 de lei, în 5 zile – 750 de lei, timp de 24 de ore – 860 lei, timp de 6 ore – 1080 de lei, timp de 3 ore 1290 lei.

 

Eliberarea pașaportului biometric la consulatele moldovenești

Migranții moldoveni pot obține un pașaport biometric la ambasadele și consulatele Republicii Moldova. De regulă, din motive tehnice pașaportul biometric se obține în timp de pînă la 2 luni. În unele cazuri perioada poate fi mult mai îndelungată (Ambasada RM în SUA, Canada, China). Condițiile de depunere a actelor, precum și taxele consulare sînt disponibile la compartimentul SERVICII CONSULARE ale portalului Viza.md.

 

 

Secretele ascunse de culoarea pașaportului

Reamintim că în prezent, paşapoartele biometrice perfectate în Republica Moldova sînt de culoare albastră-deschis. Începînd cu toamna anului viitor, în Republica Moldova se vor elibera paşapoarte de tip nou, de culoare bordo. Noile paşapoarte nu vor fi mai scumpe decît cele care se perfectează în prezent (700 de lei, în cazul în care este eliberat timp de 30 de zile).

 

SECRETELE ascunse de culoarea pașaportului pot fi aflate AICI.

 

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.