LOCALITĂŢI FĂRĂ AUTOTURISME (+FOTO)

07.02.2012
Foto: facepla.net

Este greu de crezut că pînă la începutul secolului XX, aproape fiecare oraş din lume a fost complet liber de autoturisme. Numai cu 100 de ani mai tîrziu trebuie să muncim din greu pentru a scăpa de armade de maşini, care au umplut dens autostrăzile din lume. În unele oraşe există zone în care nimeni nu are voie sa intre cu maşină, dar am dori să găsim locuri în care populaţia îşi rezolvă problemele fără autoturisme. Prezentam spre atenţia cititorilor noştri mai multe localităţi, ale căror locuitori sînt serios preocupaţi de aerul curat. Dacă vă veţi decide să le vizitaţi, nu uitaţi să luaţi cu dvs. o pereche de pantofi comozi.


Insula Sark, Marea Britanie (populaţia: 560)
Sark, situat în sud-vest al Canalului, reprezintă o zonă de coastă uimitoare de 60 km. Pe insulă sînt permise doar caleşti cu cai, biciclete şi tractoare, deşi pentru persoane în vîrstă unele restricţii sînt scoase, lor li se permite să se deplaseze cu mijloace de transport electric. Pasagerii şi mărfurile sosesc numai cu feribotul, deoarece pe Sark nu există aeroport şi zborurile aeronavelor deasupra insulei sînt strict interzise.
 


Insula Mackinac, Michigan, Statele Unite ale Americii (populaţia: 600)
În timp ce pentru unii oameni, trăsurile cu cai pot părea o noutate romantică, pentru 600 de locuitori de pe insula Mackinac, situată pe rîul Hudson, ele au devenit, pur şi simplu, un stil de viaţă. Pe teritoriul zonei de atracţie turistică, cu o suprafaţă de aproximativ 6 kilometri pătraţi, încă în 1898 au fost interzise toate vehiculele motorizate, iar astăzi este permis doar zgomotul ambulanţelor şi snowmobilelor. Aveţi posibilitatea să vă deplasaţi pe jos, cu bicicleta sau cu trăsura.

 


Medina din Fez el-Bali, Maroc (populaţia: 156 000)
Medina din Fez el-Bali este patria a peste 156 000 de oameni şi se consideră una dintre cele mai mari zone urbane fără maşini din lume. Străzile înguste sînt un patrimoniu vechi, în unele locuri lăţimea lor este de numai 60 cm, în Medina chiar şi o deplasare cu bicicletă este limitată din cauza lipsei de spaţiu.

 


Hydra, Insulele Saronic, Grecia (populaţia: 3000)
Intenţionaţi să vizitaţi Grecia şi doriţi să evitaţi traficul rutier? Duceţi-vă cu catamaranul pînă la insula Hydra, unde sînt interzise orice mijloace de transport motorizate, cu excepţia camioanelor pentru colectarea gunoiului. Caii, măgarii şi taxiurile acvatice sînt alegerea principală, dar oraşul este atît de mic, încît aproape toată lumea ajunge la destinaţie pe jos.

 


La Kumbresita, Argentina (populaţia: 345)
Situat în Anzi, oraşul La Kumbresita cu străzi mici, pavate cu piatră, a fost declarat zonă pietonală, axată pe ecoturism. Nu sînt permise nici un fel de vehicule motorizate, puteţi ajunge în oraş doar pe jos, numai după ce veţi lăsa maşina la parcare, la o distanţă respectuoasă față de intrarea principală. Puteţi închiria o cameră într-un hotel în stil alpin sau cu o permisiune aveţi posibilitatea să vă amplasați tabăra oriunde doriți în oraş.

 


Insula Lamu, Kenya (populaţia: peste 2000)
Cîndva, Lamu a fost centrul comerţului cu sclavi, iar în prezent a devenit o atracţie turistică, în mare parte datorită faptului că această insulă este menţionată în Lista Patrimoniului Mondial drept cea mai veche şi mai bine conservată aşezare Swahili din Africa de Est. Din cauza că maşinile sînt interzise, cel mai răspîndit mijloc de transport sînt măgarii. Pe insulă sînt aproximativ 2-3 mii de măgari lucrători.

 

Veneţia, Italia (populaţia: 70 000)
O, Veneţia! În acest oraş fermecător, opţiunile de deplasare sînt limitate la mersul pe jos sau înotul cu barca. Cu alte cuvinte, anume acest lucru l-au făcut timp de secole veneţienii. Acest oraş reprezintă cea mai mare zonă urbană fără autovehicule din Europa şi se mîndreşte cu 400 de poduri de legătură între 118 insule mici, pe care, de fapt, este construit oraşul.

 


Sursa: facepla.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.