LOCUL MOLDOVEI LA CAPITOLUL LIBERTATE ECONOMICĂ

16.01.2012
Foto: expresul.com

Moldova s-a situat pe locul 124 din 179 de ţări, la capitolul libertatea economică. 

Ţara noastră a obţinut un scor de 54,4 puncte, sau cu 1,3 puncte mai puţin faţă de anul trecut, potrivit indicelui libertăţii economice în 2012, întocmit de publicaţia "Wall Street Journal" şi Heritage Foundation.

 

Principalele motive care au determinat căderea Moldovei în rating sunt performanţele proaste la capitolul combaterea corupţiei, dar şi ponderea mare a cheltuielilor publice în Produsul Intern Brut. Ţara cu cea mai liberă economie din lume este Hong Kong, urmată de Singapore.

 

Poziţia trei în clasament i-a revenit Australiei. Republica Moldova se regăseşte printre ţările cu economie "preponderent neliberă". Plasată pe locul 124, ţara noastră se află între India şi Nigeria. Pe ultimele două locuri în clasament sunt Zimbabwe şi Coreea de Nord, în care sunt cele mai reprimate economii din lume.

 

Raportul clasifică economiile în cinci categorii, pe o scară de până la 100 de puncte. Economiile care au întrunit de la 80 până la 100 de puncte sunt considerate libere. Pentru un punctaj de la 70 până la 79,9 puncte, se conferă calificativul de economie "preponderent liberă", iar de la 60 până la 69,9 puncte - "economii cu libertate moderată". Alte două categorii de economii sunt cele nelibere şi reprimate. Studiul ia în calcul 10 principii şi nu reflectă situaţia economică în ansamblu, ci uşurinţa cu care se pot dezvolta afacerile.

 

Sursa: point.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.