MAE AL RUSIEI: CETĂŢENII RUSIEI SÎNT DISCRIMINAŢI PE CRITERII ETNICE

07.07.2017
MAE al Rusiei: Cetăţenii Rusiei sînt discriminaţi pe criterii etnice
 

„În legătură cu numeroasele întrebări ale mass-mediei despre interdicţia de a intra în Azerbaidjan a cetăţenilor Rusiei, sîntem nevoiți să constatăm că cetăţenii ruşi care vin în această ţară într-adevăr sînt discriminaţi pe criterii etnice. De la începutul anului curent, pentru 25 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse a fost interzisă intrarea în Azerbaidjan.

 

De regulă, ei erau supuşi reţinerii timp de mai multe ore pe aeroportul din Baku (într-un şir de cazuri – fără hrană, apă şi asistenţă medicală, totodată, într-un caz era vorba despre o femeie cu un copil de patru ani), apoi erau expulzaţi cu forţa din cont propriu. Drept „temei” pentru astfel de bătaie de joc erau numele de familie armeneşti, patronimicul sau prenumele cetăţenilor noştri. Au fost însă şi cazuri cînd persoanele cu nume de familie, patronimic şi nume ruseşti erau interogate în scopul depistării „strămoşilor armeni”.

 

Toate acestea par sălbatice, fără a mai vorbi de faptul că sînt încălcate direct drepturile cetăţenilor Rusiei, care contravin spiritului şi buchii Tratatului ruso-azer de prietenie, cooperare şi securitate reciprocă din 3 iulie 1997, Acordului interguvernamental privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor din 3 iulie 1997, precum şi ale Declaraţiei de prietenie şi parteneriat strategic dintre Rusia şi Azerbaidjan din 3 iulie 2008.

 

Noi, de nenumărate ori, inclusiv prin note oficiale ale Ambasadei Rusiei la Baku şi MAE al Rusiei, am cerut să se pună punct acestei practici scandaloase, să se analizeze cazurile şi să se dea o evaluare corectă a comportamentului funcționarilor responsabili de pe Aeroportul Internaţional „Heydar Aliyev”. Am pornit de la faptul că Azerbaidjanul se poziţionează ca un model de toleranță etnică și religioasă, multiculturalism, iar în ultimul timp chiar îşi declară intenția de a dezvolta dialogul public azero-armean.

 

Dar așteptările noastre nu s-au îndreptăţit. Nu s-au analizat incidentele. În nota de răspuns a MAE al Azerbaidjanului se menţionează că, „pentru prevenirea exceselor nedorite, Azerbaidjanul este constrîns să aplice reglementările respective faţă de un şir de persoane”. Considerăm acest răspuns vag și nesatisfăcător. El, cu regret, demonstrează că cetăţenii Rusiei care sosesc în Azerbaidjan riscă ca şi în trecut să devină victime ale fărădelegii.

 

Continuăm să cerem încetarea practicii discriminatorii scandaloase, incompatibile cu relaţiile de prietenie dintre ambele ţări. Fără îndoială, vom trage concluzii din situaţia creată”.
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.