MIGRAŢIA DINCOLO DE REMITENŢE ŞI DIASPORĂ SPRE PROCESUL DE DEZVOLTARE

12.10.2011

Astăzi, 12 Octombrie 2011, la Chişinău, a fost inaugurată sesiunea de deshidere a Forumului Global privind Migraţia şi Dezvoltarea (FGMD), în cadrul căruia va avea loc Seminarul Internaţional de Politici "Integrarea migraţiei în politicile strategice de dezvoltare”. Evenimentul se desfăşoară în incinta Palatului Republicii, str. Maria Ciobotaru 16.

 

Scopul acestei întruniri este abordrea modalităţilor de contracarare a impactul negativ al migraţiei asupra dezvoltării prin sporirea posibilităţilor acesteia de a sprijini dezvoltarea. Acest seminar va crea o platformă pentru o mai bună înţelegere a legăturilor între migraţie şi dezvoltare întru recunoaşterea beneficiilor migraţiei în procesul de dezvoltare pentru ţările de origine, de destinaţie şi pentru migranţi. Evenimentul va promova un schimb de experienţă şi dialog deschis privind integrarea migraţiei în strategiile specifice de sector şi formularea politicilor în domeniile angajării în câmpul muncii, sănătăţii şi educaţiei.


Pe parcursul evenimentului participanţii vor discuta conceptul şi instrumentele de integrare a migraţiei în strategiile de dezvoltare, modalităţile de abordare a provocărilor şi oportunităţilor migraţiei ca parte a strategiilor de educaţie, sănătate şi angajare, precum şi vor face un schimb de bune practici în implicarea actorilor neguvernamentali, cum ar fi Comunităţile Diasporale, în politicile migraţionale de dezvoltare.


Seminarul va aduna împreună reprezentanţi ai Guvernelor din mai mult de 10 ţări de pe 4 continete, cum ar fi : Mali, Bangladeş, Jamaica, Italia, Tailanda, Ghana, Filipine, Ecuador, Siera Leone, Vietnam etc. Mai mult ca atât, reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi ale societăţii civile sunt deasemenea invitaţi pentru a-şi împărtăşi experienţa.


Rezultatele acestui eveniment vor fi prezentate în cadrul Discuţiilor Finale ale FGMD la Geneva, la 1-2 Decembrie 2011, şi vor servi drept un suport pentru Guverne la nivel global în fortificarea cunoştinţelor şi a capacităţilor privind integrarea migraţiei în agendele de Dezvoltare pentru optimizarea beneficiilor şi diminuarea riscurilor legate de migraţie.


Acest Seminar este organizat la iniţiativa şi sub egida Guvernului Republicii Moldova în cooperare cu Misiunea OIM în Moldova şi cu suportul financiar al Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi a proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE- Moldova implementat de OIM Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Daniela Morari, Şef Adjunct al Unităţii Cooperarea Politică cu UE, MAEIE, Tel: 57 82 74, e-mail: damela.morari@mfa.md ; sau Tatiana Jardan, Specialist în Comunicare şi Informare Publică, OIM, Tel. 23 29 40 (ext. 112), e-mail: tjardan@iom.int Web: www.iom.md.

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.