MIGRAȚIA FORȚEI DE MUNCĂ ÎN RUSIA ESTE SPONTANĂ ȘI HAOTICĂ

02.02.2017
Migrația forței de muncă în Rusia este spontană și haotică
 

Diplomații Ambasadei Tadjikistanului au trimis pe adresa Ministerului Afacerilor Interne ale Rusiei gîndurile sale cu privire la Acordul interstatal privind angajarea la lucru a cetățenilor din țările Asiei Centrale în Federația Rusă.


La ora actuală Tadjikistanul nu face parte din Uniunea Economică Eurasiatică. Acest lucru anulează orice favoruri pentru tadjici la angajarea în cîmpul forței de muncă.


Astăzi, partea tadjică propune să fie anulată expulzarea obligatorie a cetățenilor săi, în cazul în care aceștia își pierd locul de muncă, transmite comandir.com. Cele două țări poartă negocieri la acest subiect deja mai mulți ani la rînd, acest lucru fiind extrem de important pentru Tadjikistan. Principala resursă a acestei țări sînt lucrători migranți, pe ei se bazează întreaga economie.


Potrivit calculelor SFM, în această iarnă, în Rusia se află circa 900 mii de cetățeni din Tadjikistan. Experții sînt de părere că aceștia trimit în fiecare an în Patrie circa 4 miliarde de dolari SUA. Rusia are de cîștigat din aceasta: forță de muncă ieftină și patente de muncă.


Partea tadjică e nemulțumită de faptul nu că lucrătorii migranți sînt nevoiți să lucreze pentru acel angajator, care îi invită în țară, iar în cazul anulării contractului, salariatul pe parcursul a două săptămîni trebuie să părăsească Federația Rusă.


Specialiștii consideră, în acest caz, că dacă lucrătorii migranți vor rămîne fără control, acest lucru va duce în rezultat la creștere armatei imigranților ilegali și la înflorirea criminalității etnice. În conformitate cu normele în vigoare, o persoană este obligată să lucreze pentru acel angajator, care i-a acordat locul de muncă.


Reprezentanții diasporei, care lucrează în Tadjikistan, spun că astfel de condiții îl transformă pe lucrător în iobag.


La momentul actual, migrația forței de muncă în Rusia este spontană și haotică.


În cazul în care lucrătorii migranți vor fi angajați în mod organizat, acest lucru va permite rezolvarea problemelor curente.

 

Sursa: comandir.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.