MIGRANȚII MOLDOVENI NU SE GRĂBESC SĂ PUNĂ BANI DEOPARTE PENTRU PENSII

09.01.2012
Foto: voceabasarabiei.net

Majoritatea migranţilor moldoveni ezită să contribuie la sistemul de protecţie socială atît din ţara-gazdă, cît şi din cea de origine. Astfel, în 2010 doar o mie de persoane au încheiat contracte individuale cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.


Între timp, doar 6 la sută din migranţii moldoveni contribuie la fondurile de pensii în ţările-gazdă. Aceasta în pofida eforturilor autorităţilor de a încheia acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale.


În aceste condiţii, persoanele care nu au stagiul de cotizare necesar ajung să nu mai poată pretinde nici la pensia minimă în Republica Moldova. Totuşi, ele pot accesa ajutoare sociale, ale căror mărime abia permit supravieţuirea.


Cea mai mare problemă rămîne nivelul scăzut de informare şi de încredere a populaţiei în sistemul de pensii şi cel al asigurărilor sociale, în general. Asta în condiţiile în care alternativele private rămîn subdezvoltate, spun specialiștii.


Studiul recomandă promovarea contractelor individuale cu Casa Naţională de Asigurări Sociale în rîndul migranților, precum şi a activităţii economice după împlinirea vîrstei de pensionare.

 

Sursa: elaborat în baza materialelor publicate de stirilocale.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.