MIGRAREA DIN TRANSNISTRIA NU POATE FI URMĂRITĂ CU EXACTITATE, DAR SE ȘTIE CĂ, DE CELE MAI DESE ORI, PLEACĂ TINERI PROFESIONIȘTI

21.11.2012
Foto: nr2.ru

Conform cifrelor oficiale oferite de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), un sfert din forța de muncă a Republicii Moldova se află în străinătate, totodată vîrsta medie a migranților este de 35 de ani. O parte dintre ei sînt locuitori ai Transnistriei.


Potrivit colaboratorului OIM, Nelly Motriuc, aproximativ 150 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova lucrează oficial în Italia. Dar, de fapt, originari din Moldova sînt mult mai mulți.


"In plus, cetățenii moldoveni preferă să plece pentru a se angaja la muncă în Portugalia Grecia, Franța, Rusia și Ucraina", a spus ea, adăugînd ca mai mult de 100 de mii de copii din Moldova sînt educați de către un părinte sau în genere nu au părinți.  


Potrivit asistentului viceprim-ministrului RMN, Veaceslav Șatcovschi, fluxurile migratorii în regiune este dificil de urmărit, "avînd în vedere specificul Transnistriei, ai cărei rezidenți dețin cetățenii ale unor state diferite".


"O parte dintre cetățenii moldoveni care locuiesc în Transnistria pleacă la muncă. De exemplu, venind în Italia, cetățeanul Republicii Moldova este înregistrat la Ambasada Republicii Moldova și datele oficiale despre acesta ajung la agențiile de stat corespunzătoare din Moldova. Dar, în cazul în care un cetățean care a obținut o viză Schengen nu s-a înregistrat, atunci, desigur, el nu intră în statisticile oficiale. Astfel, migrația există, dar statistici – nu", a spus Șatcovschi.


Potrivit șefului oficiului de la Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Vlada Lîsenko, o trăsătură distinctivă a migrației în regiune este exodul de profesioniști din diverse sectoare ale economiei, care conduce la ”exodul de creiere".

 

Sursa: nr2.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.