MINISTERUL ECONOMIEI AL MOLDOVEI SPERĂ SĂ ATRAGĂ DE LA DONATORI ASISTENŢĂ ÎN MĂRIME DE 15,5 MLN DE EURO PENTRU SUSŢINEREA POLITICILOR SALE

15.06.2011

Ministerul Economiei al Republicii Moldova speră să atragă de la donatori, asistenţă financiară externă în mărime de cel puţin 15,5 mln de euro pentru susţinerea politicilor de dezvoltare a businessului şi promovarea investiţiilor, promovarea politicilor în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei drepturilor consumatorilor. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul unei şedinţe la Ministerul Economiei, la care partenerilor de dezvoltare le-au fost prezentate priorităţile în domeniul reformelor economice în vederea coordonării asistenţei externe. Priorităţile au fost structurate pe trei domenii: dezvoltarea afacerilor şi promovarea investiţiilor; politici comerciale, infrastructura calităţii şi protecţia consumatorilor; eficienţa şi securitatea energetică. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, pentru susţinerea politicilor de dezvoltare a afacerilor şi promovare a investiţiilor sînt necesare 13,6 mln de euro.

 

Scopul strategic al Programului în domeniu este de a asigura un cadru legislativ şi normativ favorabil creării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea cadrului financiar de activitate a acestora, promovarea culturii antreprenoriale şi a performanţelor manageriale, dezvoltarea competitivităţii şi internaţionalizarea IMM-urilor moldoveneşti, precum şi intensificarea dialogului între Guvern şi sectorul privat. În particular, pentru capitalizarea Fondului de garantare a creditelor este nevoie de 2 mln de euro, pentru Programul de atragere a remitenţelor în economie (PARE 1+1) – 5 mln de euro, pentru crearea a 4 business incubatoare – 2 mln de euro, pentru promovarea politicilor de dezvoltare a IMM – 1,5 mln de euro, pentru sprijinul Organizaţiei pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO) – 3,1 mln de euro.

 

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezidat şedinţa, a solicitat sprijinul donatorilor în realizarea acestor obiective, avînd în vedere că resursele prevăzute în acest sens sînt insuficiente. Valeriu Lazăr a menţionat că pentru derularea programului pilot „PARE 1+1” au fost alocate 10 mln de lei, însă cererea de resurse din partea populaţiei este de circa trei ori mai mare. Potrivit ministrului Economiei, este îmbucurător şi faptul că nu se aplică doar pentru componenta 3 – „suplimentarea de către stat a investiţiilor private”, ci şi la celelalte componente ale programului ce ţin de acordarea consultaţiilor şi instruirea businessmenilor începători. Valeriu Lazăr a menţionat că acest fapt permite să se creadă că programul are un efect multiplicator important, mai ales că suma investiţiilor în fiecare dintre afacerile lansate este mult mai mare decît grantul oferit de stat. Valeriu Lazăr a specificat că pentru promovarea politicilor în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorilor Ministerul Economiei a estimat necesarul asistenţei externe la 1,9 mln de euro.

 


Sursa: noi.md