MOLDOVA ŞI-A MAJORAT PRODUCŢIA DE VIN ŞI CONIAC

15.08.2012
Foto: gastronom.ru

Producţia de băuturi alcoolice distilate în Republica Moldova, în prima jumătate a anului 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, a crescut cu 9,2%, iar cea de vin - cu 9,1%. În acelaşi timp, producerea articolelor din tutun a scăzut cu 26,8%. Surse din cadrul Biroului Naţional de Statistică au comunicat pentru NOI.md că producţia globală industrială a Moldovei, în ianuarie-iunie a acestui an, a scăzut cu 0,3%. Creşterea producţiei în industria minieră a fost de 7,5%, iar în industria prelucrătoare – de 0,3%.

 

Cu toate acestea, în sectorul energetic, în această perioadă a fost marcată o scădere de 4,4%, ceea ce a condus la o reducere generală a volumului producţiei industriale în semestrul I al anului 2012. Companiile producătoare de alimente şi băuturi, în ianuarie-iunie 2012, şi-au majorat producţia cu 7,3%. Volumul producţiei de uleiuri vegetale şi animale şi grăsimi a crescut cu 28,3%. Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi produselor din carne au crescut cu 19,7%, fabricarea produselor lactate - cu 7,5%. Volumul de prelucrare şi conservare a fructelor şi legumelor a crescut cu 6,5%.

 

Producţia de aparataj medical, de precizie şi de instrumente optice a crescut de 1,8 ori, de maşini şi echipamente electrice - cu 32,4%, produse textile - cu 4,8%. În acelaşi timp, în prima jumătate a anului 2012, a fost marcată scăderea volumului de producţie a produselor de morărit cu 42,4%, maşini şi echipamente - cu 28,3%, de îmbrăcăminte - cu 19,3%. Declinul producţiei din industria metalurgică a fost de 19,1%, a hîrtiei şi cartonului - de 14,3%, a produselor chimice - de 11,1%.

 

Volumul lucrărilor de prelucrare a lemnului şi de fabricare a produselor din lemn, în aceeaşi perioadă, a scăzut cu 8,7%, fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sticlă, articole din beton, ipsos, ciment etc.) a scăzut cu 8%, de tipărire a materialelor informative - 5,8%, pîine proaspătă şi produse de patiserie - cu 4,9%, produse finite din metal (exclusiv maşini, utilaje şi echipamente) - cu 4,8%, cacao, ciocolată şi produse de cofetărie - cu 3,5%, piele, produse din piele şi încălţăminte - cu 2,5%.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.