MOLDOVA E PE PRIMUL LOC ÎN TOPUL ŢĂRILOR PARTENERIATULUI ESTIC PRIVIND INTEGRAREA EUROPEANĂ

23.11.2012
Foto: m.ruvr.ru

Republica Moldova este pe primul loc în topul ţărilor Parteneriatului Estic privind Integrarea Europeană, potrivit studiului "Indicele de Integrare Europeană al Parteneriatului Estic", realizat de experţi din şase ţări şi Uniunea Europeană.


Studiul a fost elaborat de peste 50 de experţi din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina şi ai Uniunii Europene. Acesta a fost prezentat miercuri de IDIS "Viitorul" şi Fundaţia Soros-Moldova.


Indicele reflectă progresul privind procesul de integrare europeană a ţărilor Parteneriatului Estic, din perspectiva mai multor sectoare: implementarea democraţiei (sistem electoral, drepturile omului, justiţie independentă, combaterea corupţiei, transparenţă decizională); economia de piaţă şi Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA); dialogul politic; participarea societăţii civile.


În topul celor şase ţări comparate în studiu, R. Moldova deţine primul loc (0.69 puncte), fiind urmată de Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus.


Potrivit studiului, Moldova a acumulat mai multe puncte decît alte ţări la capitolul democraţie: proces electoral (0.88 puncte); combaterea corupţiei (0.75 puncte); calitatea administraţiei publice (0.79); libertatea presei (0.71); drepturile omului (0.68); justiţie independentă (0.66). Experţii consideră că, deşi ţara noastră se află în top în acest an, înregistrînd indicatori mai buni în mai multe domenii, există mari rezerve pentru îmbunătăţirea rezultatelor. Astfel, Moldova are restanţe la capitolul anti-discriminare, mai persistă amestecul politic în justiţie, este înalt nivelul de corupţie, există şi alte probleme.


"Republica Moldova este văzută ca un pionier în Parteneriatul Estic, dar asta nu înseamnă că nu mai avem de implementat reforme. Nu trebuie să vorbim doar despre cît sîntem de buni şi frumoşi, ci să percepem acest Indice ca pe o foaie de parcurs, dar şi o apreciere pentru munca depusă", a declarat, la prezentarea studiului, deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe.


Pentru prima dată, Indicele de comparare a performanţelor între cele şase ţări a fost publicat în 2011, imediat după lansarea Parteneriatului Estic. Indicele este bazat pe un chestionar cu 695 de întrebări, care acoperă domeniile prevăzute de integrarea Europeană.

 

Sursa: moldpres.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.