MOLDOVA TRECE LA FORMATUL TELEFONIC DE TIP „ÎNCHIS”: VOM SUNA, FORMÎND CODUL

12.01.2012
Foto: noi.md

Municipiul Bălţi va fi prima localitate din Moldova în care va fi implementat şirul de numere „3”. Asta deoarece în Bălţi şirul numeric „2” a fost epuizat în totalitate.


Astfel, începînd cu 31 martie, cei care vor dori să obţină un număr de telefonie fixă în Bălţi, vor primi codul „331” în loc de „231”, cum este acum. Tot după acelaşi principiu, vor fi distribuite numerele de telefon şi în alte raioane unde vor fi epuizate numerele fixe din şirul numeric „2”.


„Şirul numeric „3” deja este distribuit spre alocare, dar va fi eliberat cînd vor fi solicitări de la operatorii alternativi”, a menţionat directorul Agenţie Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Sergiu Sîtnic. Potrivit lui Sîtnic, dacă la Bălţi şirul numeric a fost deja epuizat, atunci pentru Chişinău, acesta va mai ajunge pentru maximum jumătate de an, după care operatorii vor primi numere cu codul „32” în loc de „22”.


Aceasta însă va fi posibil doar după 31 martie curent, cînd în Moldova va fi implementat formatul „închis” de apelare a numerelor telefonice. Adică, dacă pînă acum un abonat la telefonia fixă din interiorul unui raion putea telefona altui abonat din acelaşi raion, formînd doar numărul de telefon (fără cod), atunci din 1 iulie curent ei vor putea contacta telefonic doar în format „închis”, formînd „0”, codul raionului şi numărul abonatului.


Pentru a putea deprinde noile reguli, în perioada dintre 1 aprilie şi 30 iunie 2012 abonaţii vor putea să utilizeze atît formatul nou, de tip „închis”, de apelare a numerelor, cît şi cel vechi – de tip „deschis”. În această perioadă, ei vor fi informaţi prin intermediul robotului telefonic despre schimbarea ce s-a produs. În prezent, în Republica Moldova au fost distribuite circa 1,5 milioane de numere de telefonie fixă.

 

 

Sursa: noi.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.