MOLDOVA VA OBŢINE REGIM LIBERALIZAT DE VIZE CU UE DOAR ÎMPREUNĂ CU RUSIA SAU UCRAINA – DECLARAŢIE

08.06.2012
Foto: zf.ro

În următorii ani Republica Moldova nu va avea regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De această părere este fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep. El a declarat că motivul ar fi multitudinea de probleme cu care se confruntă ţară noastră.

 

Potrivit lui, printre acestea se numără situaţia economică precară în comparaţie cu ţările UE, problema transnistreană, situaţia tensionată din ţară etc. „Noi trebuie să soluţionăm problema cu frontiera de est şi nu văd cum se va întîmpla asta în perioada următoare. Ce facem cu 400 km pe care nu îi controlăm? Nimeni nu răspunde la întrebarea asta”, a opinat Ostalep.

 

Totodată, el a menţionat că politicienii care numesc un termen de obţinere a regimului liberalizat de vize, „fie sînt incompetenţi, fie populişti”. “Moldova va primi regimul liberalizat de vize, în primul rînd, nu singură, dar împreună cu cîţiva din vecini. Eu cred că asta se va întîmpla odată cu Ucraina şi Rusia sau numai cu Ucraina”, a specificat Valeriu Ostalep.

 

În acelaşi timp, analistul politic Victor Ciobanu consideră că, odată ce autorităţile de la Chişinău vor îndeplini toate cerinţele, nu va fi o problemă ca regimul liberalizat de vize să fie accesibil într-un termen rezonabil. “Legea care a fost cea mai scandaloasă a trecut. Cît priveşte problema corupţiei, cred că pînă la urmă cadrul legal va fi votat în Parlament, însă o altă problemă este realizarea acestui cadrul legal, fiindcă la corupţie chiar avem foarte multe probleme”, a spus Ciobanu.

 

Anterior, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că Republica Moldova va avea regim liberalizat de vize pînă la finele anului 2012, în caz contrar îşi va da demisia. Ulterior însă ministrul a precizat că nu mai face promisiuni în această privinţă, specificînd că are destulă "experienţă" cu pronosticurile şi va fi mai precaut.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.