MOLDOVENII CARE AU LUCRAT ÎN STRĂINĂTATE ŞI-AU ÎMBUNĂTĂŢIT SITUAŢIA ECONOMICĂ

30.12.2012
Foto: mpinteractiv.ro

Circa 61 la sută din cetăţenii Republicii Moldova care s-au întors în ţară după ce au lucrat în străinătate au reuşit să-şi îmbunătăţească situaţia economică, arată un sondaj de opinie realizat de Gallup.

 

Patru din zece emigranţi au afirmat, după ce au revenit acasă că, urmare a muncii peste hotare, competenţele lor profesionale s-au îmbunătăţit. Însă doar 17 la sută au obţinut o slujbă mai bine plătită în Republica Moldova.

 

Sondajul Gallup mai relevă că 24% din moldoveni au muncit peste hotare conform calificaţiei pe care au obţinut-o. Gallup este lider mondial în activitatea de cercetare referitoare la oameni. În total, au fost intervievaţi 1000 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au revenit acasă după ce au muncit mai mulţi ani peste hotare.

 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul trei al anului curent, erau declarate de către gospodării plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru circa 367,6 mii de persoane, fata de 351 de mii în 2011. Nu există deocamdată o statistică a numărul emigranţilor reveniţi în ţară.

 

Date ale Ministerului Economiei arată că în cadrul Programului-pilot de atragere a transferurilor în economie "PARE 1+1" au fost încheiate 124 de contracte de finanţare nerambursabilă cu o cifră de investiţii de peste 76,2 milioane de lei.

 

Transferurile băneşti reprezintă 15,6 la sută din bugetele gospodăriilor.

 

Sursa: moldpres.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.