MOLDOVENII DE PESTE HOTARE AU TRANSFERAT O SUMĂ RECORD DE VALUTĂ ÎN PRIMA LUNĂ A ACESTUI AN.

11.03.2013
Foto: interakt.md

Moldovenii de peste hotare au transferat o sumă record de valută în prima lună a acestui an. Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în ianuarie, valoarea transferurilor de peste hotare prin intermediul băncilor a ajuns la aproximativ 100 de milioane de dolari.


Cele mai mari transferuri de bani de peste hotare în prima lună a anului au fost înregistrate în 2008. Atunci, moldovenii din străinătate au trimis acasă aproximativ 90 de milioane de dolari. În următorii doi ani, aceste sume s-au micşorat şi au ajuns la cel mai mic nivel în ianuarie 2010 - puţin peste 63 de milioane de dolari.


Ulterior, acestea au fost din nou în creştere şi au ajuns, anul acesta, la peste 99 de milioane de dolari. În ultimii cinci ani, moldovenii de peste hotare au sprijinit economia naţională cu aproximativ şapte miliarde de dolari. Cea mai mare sumă a transferurilor a fost înregistrată în 2008 - peste 1,66 miliarde de dolari.


Un an mai târziu, însă, din cauza crizei economice mondiale, de peste hotare a ajuns cu aproape jumătate de miliard de dolari mai puţin. Sumele au crescut, ulterior, iar în 2012 în Moldova au fost transferate de peste hotare aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Un raport al Băncii Mondiale arată că transferurile de valută către ţările în curs de dezvoltare urmează să crească, în 2013, cu aproximativ opt procente faţă de anul 2012.

 

Sursa: publika.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.