MOLDOVENII DIN DIASPORĂ TRANSMIT COLETE ȘI MESAJE PROTESTATARILOR DIN PMAN

10.09.2015
Foto: viza.md

FRANȚA

Acțiuni demne de admirație, care inspiră entuziasm. Astfel vede protestele antiguvernamentale din centrul capitalei Doina Guzun, doctorandă la Paris. Totuși, spune ea, urmărind de la distanță, din presă aceste evenimente scot in fata si îndoieli:

 

„Foarte multe semne de întrebare există, chiar și pentru noi, cei care ne aflăm în străinătate referitor la liderii, la statutul acestor lideri ai mișcării. Și atunci iarăși există un factor de risc ca continuitatea acestui eveniment să fie una foarte dezamăgitoare. Noi sperăm totuși că puterea societății civile este una mai mare și că toate sacrificiile care se fac acum din partea celor care se află în piață,  vor fi cît de cît răsplătite.”

 

Doina Guzun sugerează autorităților de la Chișinău să preia exemplul țărilor occidentale și să ajungă la un dialog constructiv cu protestatarii și cu întreaga societate civilă, ca să-și refacă minima credibilitate.

 

 

IRLANDA

Veaceslav Cacicovschi, care se afla de mai bine de șase ani în Irlanda spune că împărtășește întru totul revendicările mulțimii. El speră că Moldova va fi cîndva locul în care si-ar dori numaidecît să revină, ca să poată investi fără frică banii agonisiți:

 

„Mulți doresc schimbări, schimbări în toate sferele, dar cel mai important este ca să fie schimbări economice, deoarece nu mai putem tolera guvernarea care nu răspunde cerințelor. Ori demisionează, ori să înceapă să contribuie la reformarea statului nostru. Cetățenii Republicii Moldova care se află în Irlanda, dar cred că și cei din alte țări, ei văd foarte bine cum funcționează democrația. Guvernanții de ce mimează toate aceste întîlniri, în speranța că poate se vor liniști, dar oamenii nu o să renunțe. ”

 

FEDERAȚIA RUSĂ

Încă din prima zi de protest, moldoveni din diasporă transmit mesaje de susținere și nu doar. Prin intermediul rudelor din Moldova la protestatari ajung produse alimentare, plapume și corturi, spune Sergiu Turcoman, originar din Ocnița. El spune că a revenit de curînd din Federația Rusă și nu mai pleacă, cel puțin pînă când guvernanții nu vor apleca urechea la revendicările guvernanților:

 

„Venind și văzînd cîtă lume este disperată și cîți oameni sînt descurajați, m-am hotărît să rămîn, să nu mai plec și să-mi iau țara înapoi. Poporul trebuie să aleagă oamenii în care ar putea avea încredere.”

 

Sergiu Turcoman notează că reușita acestor acțiuni de protest depinde și de cei care îi reprezintă în dialogul cu autoritățile. El spune că oamenii se vor împrăștia de îndată ce liderii Platformei Civice „DA” se vor îndepărta de nevoile oamenilor și vor încerca să promoveze o agendă proprie.

 

Sursa: europalibera.org

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.