MOLDOVENII DIN ITALIA AU DEPĂŞIT STATUTUL DE SIMPLU MUNCITOR SAU MIGRANT

27.02.2017
Moldovenii din Italia au depăşit statutul de simplu muncitor sau migrant
 

Italia este în topul ţărilor din UE în care s-au deplasat moldovenii în căutarea unui loc de muncă. Profilul migranţilor moldoveni este multiaspectual. Mulţi concetăţeni ai noştri s-au afirmat profesional, depăşind statutul de simplu muncitor sau migrant. Iată doar cîteva nume, cu titlu de exemplu:

 

Constantin Beschieru, prima vioară a renumitei Orchestre a televiziunii naționale italiene RAI.

Soprana Natalia Roman, care și-a făcut în Italia o carieră impresionantă, evoluînd pe scenele celor mai prestigioase teatre de operă.

Artur Ionița, fotbalist, evoluează în Clubul italian Cagliari din Serie A pe post de mijlocaș.

Viorel Mitu, actor, care cîștigă tot mai multă popularitate, protagonist al filmului Infernet.

Pictorii Igor Sava, Mihai Ungureanu, Veaceslav Codreanu, care își expun operele în galerii de prestigiu.

Lilia Bicec, ziaristă și scriitoare: cartea sa în limba italiană "Miei cari figli, vi scrivo" (Dragii mei fii, vă scriu) a reușit să facă cunoscută în toată Italia istoria și durerea zecilor de mii de mame moldovence, nevoite să-și lase copiii acasă și să plece la muncă pe meleaguri străine.

 

Zeci de lideri diasporali precum sînt: Tatiana Nogailîc, Efimia Savva și Galina Sava, Ludmila Posilețcaia, Varvara Vizir etc.

 

Peste 400 de moldoveni exercită profesia de medic în spitalele din toată Italia. Sînt mulți tineri avocați. Peste 5000 de titulari de întreprinderi, majoritatea în construcții, comerț, transporturi, servicii. Circa 2500 de studenți universitari, în creștere cu 20% în ultimii doi ani. Doar anul trecut, peste 300 de tineri moldoveni au absolvit diverse facultăți în Italia.

 

Din punct de vedere numeric diaspora moldovenească este al treilea an în descreștere, dar punct de vedere calitativ crește.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.