MOLDOVENII VOR OBȚINE MAI UȘOR CETĂȚENIA RUSIEI

12.01.2017
Moldovenii vor obține mai ușor cetățenia Rusiei
 

În Duma de Stat a Federației Ruse a fost remis spre examinare un proiect de lege care presupune simplificarea procedurii de obținere a permisului de ședere în Rusia pentru cetățenii străini care posedă limba rusă.


Legea în vigoare permite obținerea cetățeniei rusești de către purtătorii de limba rusă, dar cu condiția că aceștia vor apela la autoritățile statului străin cu cererea privind renunțarea la cetățenia existentă. Această lege s-a dovedit a fi una ineficientă și nefuncțională, deoarece procedura de renunțare la cetățenia Moldovei durează aproximativ un an. Astfel, din cele 20 de mii de persoane care au depus actele doar 20 au obținut cetățenia.

 

Țările CSI încearcă să stopeze în acest mod exodul în masă al populației țării. Ele fac totul posibilul pentru a complica procedura de renunțare la cetățenie, conștientizînd că exodul populației apte de muncă se va solda cu dispariția națiunii. Această problemă a fost, de asemenea, discutată la reuniunea închisă a țărilor CSI. Noul proiect de lege propune să se introducă modificări la legislația în vigoare prin intermediul simplificării procedurii de obținere a cetățeniei, menținînd dreptul la cetățenie dublă sau pluralității de cetățenii a purtatorilor de limbă rusă, fără a impune renunțarea la cetățenia țării, al căruia cetățean este solicitantul.

 

În cazul, în care acest proiect de lege va fi aprobat, acesta va oferi mai multor cetățeni ai statelor CSI posibilitatea de a susține un interviu în cadrul comisiei pentru recunoașterea cetățeanului străin drept purtător de limbă rusă, nu doar celor care locuiesc pe teritoriul FR sau pe teritoriul Rusiei țariste, dar și celor care au fost născuți pe teritoriul FR.

 

Sursa: kalinin.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.