NU TREBUIE SĂ PRETINDEM CĂ DIASPORA ȘTIE MAI BINE CUM SĂ TRĂIASCĂ CEI DIN MOLDOVA

17.04.2020

 

 

Avînd în vedere posibilitățile limitate ale domeniului sănătății moldovenești, migranții care s-au întors în țară trebuie să înțeleagă că cetățenii trebuie să se unească și să acționeze ca o societate unificată împotriva coronavirusului, dar să nu încerce după mulți ani de absență în patrie să pretindă că diaspora știe mai bine cum să trăiască cei care au rămas în Moldova.


Aceasta opinie a fost exprimată pentru portalul Noi.md de către un compatriot de-al nostru, Serghei Pavlocev, un geograf care trăiește și lucrează în Portugalia de peste 20 de ani, însă menține, în același timp, întotdeauna legătura cu patria sa.

 

Comentînd situație dificilă apărută în Moldova privind necesitatea de a procura polița medicală de către cei care s-au întors acum în patrie, în timp ce unii consideră că polițele trebuie achitate de stat, iar alții - că aceasta este responsabilitatea oamenilor, deoarece sînt cetățeni ai Moldovei, el a menționat că într-adevăr, unii membri ai diasporei sînt indignați de faptul că trebuie să achitate bani pentru tratament în clinicile moldovenești. Alții nu doresc să plătească bani pentru o poliță de asigurare, considerînd-o inutilă.


”Dar aș vrea să-i întreb pe acești oameni - de ce în țările UE, de regulă, ei respectă toate legile, iar în patrie aceiași oameni se comportă mai rău decît în statele în care locuiesc și lucrează?


Avînd în vedere posibilitățile limitate ale sistemului de sănătate moldovenesc, noi ar trebui să înțelegem că trebuie să ne adunăm și să acționăm ca o societate unită împotriva acestei boli, dar nu să încercăm, după mulți ani de lipsă din patrie, să ne prefacem că diaspora știe mai bine cum trebuie să trăiască cei care au rămas în Moldova. Dacă mai devreme, fiecare al doilea care avea un telefon mobil devenea un fotograf mega profesionist, acum observăm tendința că fiecare al doilea este politolog, iar fiecare al treilea - epidemiolog, deși nu ne putem rezolva problemele noastre cotidiene”, a menționat el.

 

Serghei Pavlocev consideră îmbucurător faptul că Guvernul de la Chișinău a întors cetățenii din străinătate, dar unele state intenționat au închis frontierele și nu-și pot întoarce cetățenii.

 

”Dar aici trebuie să ținem minte că noi, fiecare dintre noi, trebuie să fim responsabili din punct de vedere social și să respectăm în totalitate carantina, acest lucru este extrem de important. Este destul să apară într-un loc public doar o singură persoană bolnavă de coronavirus, și acest lucru poate duce deja la consecințe grave nu numai pentru străini, ci și pentru rudele și cei dragi. Repet: sistemul moldovenesc de sănătate are limite, dacă nu vom proceda rațional și nu vom rămîne acasă, atunci boala se va răspîndi și atunci medicii vor trebui să aleagă: cine să trăiască și cine nu. Procedați corect și aveți grijă de voi și de familia dvs.!”, a îndemnat concetățeanul nostru.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.