NUMĂRUL MOLDOVENILOR CARE MUNCESC LEGAL ÎN RUSIA A CRESCUT DE CÎTEVA ORI

24.09.2014
Foto: viza.md

Apărătorul drepturilor omului, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti, Alexandr Kalinin, salută iniţiativa şefului Serviciului federal de migraţie, Constantin Romodanovskii, privind instituirea „amnistiei” pentru migranţii care se află ilegal pe teritoriul Federaţiei Ruse cu scopul ca aceştia să reuşească să-şi legalizeze aflarea în ţară procurând o patentă de muncă la persoana juridică.

 


Alexandr Kalinin menţionează că diasporele naţionale nu o singură dată s-au adresat către FMS cu o astfel de solicitare.

 


– Este încă o posibilitate de a scoate muncitorii ilegali din business-ul informal. Trebuie să menţionăm că FMS vine în întâmpinarea migranţilor şi ascultă de solicitările diasporelor naţionale. Potrivit datelor FMS, pe teritoriul Federaţiei Ruse acum se află ilegal 4,3 milioane de migranţi. Totuşi noi credem că numărul acestora este mult mai mare, cel puţin de 2 ori: în total pe teritoriul Federaţiei Ruse acum se află circa 12 milioane de migranţi, dintre aceştia 6-8 milioane se află ilegal. Cît ţine de migranţii moldoveni care muncesc în Rusia, potrivit datelor FMS numărul acestora e de 528 de mii de persoane. Potrivit datelor Congresului Diasporelor Moldoveneşti, 220 de mii se află în Rusia cu încălcarea legislaţiei migraţionale. Datorită activităţii Congresului Diasporelor Moldoveneşti, numărul moldovenilor care muncesc legal în FR a crescut de câteva ori. Dar trebuie să înţelegem că acestor 220 de mii de cetăţeni ai RM le pot interzice oricând intrarea în Federaţia Rusă, din această cauză ei au nevoie acută de a-şi legaliza aflarea pe teritoriul acestei ţări, – a declarat apărătorul drepturilor omului.

 


El a subliniat că nu contează cum se numeşte această amânare pentru legalizarea aflării în Rusia a migranţilor, principalul e că aceasta aduce beneficii pentru ambele părţi. Potrivit lui Kalinin, pe de o parte autorităţile FR vor obţine venituri suplimentare în bugetul de stat, iar pe de altă parte – cetăţenii străini vor avea şansa suplimentară de a-şi legaliza aflarea în această ţară.

 


Totodată Kalinin consideră că dacă „amnistia” va fi valabilă timp de 3 luni, colaboratorii FMS nu se vor descurca cu sarcina stabilită. De la 1 ianuarie 2014 un număr mare de cetăţeni străini au mers la oficiile FMS ca să-şi perfecteze patente. Atunci a apărut o problemă deoarece FMS nu s-a descurcat cu valul mare de migranţi, care doreau să-şi legalizeze aflarea în ţară, iar Serviciul fiscal nu reuşea să perfecteze numerele de identificare a plătitorilor de impozite, a comunicat apărătorul drepturilor omului.

 


Kalinin consideră că o astfel de situaţie va apărea şi după Anul nou când cetăţenii străini vor dori să se folosească de perioada de „amnistiere”.

 


- În aceste condiţii trebuie să fie majorat numărul de colaboratori ai FMS, ceea ce este ireal de făcut astăzi deoarece se urmăreşte micşorarea numărului acestora, sau să se mărească termenul de „amnistiere” pentru cel puţin jumătate de an. Doar în astfel de condiţii această iniţiativă legislativă va putea fi aplicată complet, – este convins Kalinin.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.