NUMĂRUL MOLDOVENILOR CU PATENTE DE MUNCĂ ÎN RUSIA A SCĂZUT DRAMATIC

20.04.2017
Numărul moldovenilor cu patente de muncă în Rusia a scăzut dramatic
Foto: viza.md

Numărul de moldoveni care au obținut patente de muncă în Rusia anul trecut a scăzut dramatic. Dacă în 2015, permise de muncă au fost obținute de 101 824 de moldoveni, atunci în 2016 numărul acestora a scăzut cu 34% până la 67 203. Datele statistice au fost făcute publice de Ministerul rus de Interne.


Președintele Congresului Diasporei Moldovenești în Rusia, Alexandr Kalinin, spune că această reducere este cauzată de înăsprirea legislației privind migrația în 2014. Potrivit expertului, efectele se simt abia acum, deoarece verificările au început anul trecut.


„Înăspririle se aplică în cazul tuturor, dar cetățenii Moldovei sînt dintre cei care respectă legea. Ei nu merg la încălcarea legii, încearcă să legalizeze toate documentele. Dacă există o interdicție - părăsesc Rusia. În timp ce cetățenii altor țări din CSI adesea rămân cu încălcarea regulilor de imigrare”, a declarat Alexandr Kalinin.


În 2017 ne putem aștepta la un flux de moldoveni în Rusia. Printre motive se numără: îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări, amnistierea cetățenilor Republicii Moldova care au încălcat anterior legislația migrației. Circa 50 de mii de moldoveni vor putea să se întoarcă în Rusia, notează Kalinin.


Conform statisticilor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne din Rusia, anul trecut, numărul de patente de muncă eliberate cetățenilor străini per total a scăzut cu 16% - de la 1,788,201 în 2015 la 1,510,378 de unități în 2016.

 

Sursa: agora.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.