ODIMM SPRIJINĂ REVENIREA DIASPOREI ACASĂ PRIN OFERIREA DE GRANTURI

16.06.2022

 

 

43 de migranți sau rudele acestora de gradul I vor accesa de la stat pînă la 250 mii lei pentru inițierea/dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova.


Astăzi, managerii companiilor au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. (ODIMM). Suma totală a granturilor este de circa 11 milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 30 milioane lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 43 de companii vor angaja 136 de persoane, inclusiv 55 de tineri și 42 de femei. În primele 6 luni ale anului curent, 84 de companii au fost selectate spre finanțare.


Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM a reafirmat angajamentul instituției privind susținerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a iniția sau dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diaspora.
Reprezentanții celor 43 de companii selectate pentru finanțare sînt migranți care muncesc în 13 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Germania și Marea Britanie.

81 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 20 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 26 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, pomi fructiferi și zootehnie.


Alte 15 afaceri sînt demarate în domeniul prestării serviciilor: servicii de transport, întreținerea și repararea autovehiculelor, sănătate şi asistenţă socială, activități de cazare și agrement, iar 2 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, avînd ca gen de activitate fabricarea batoanelor din cereale și producerea paharelor din carton, etc.

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de pînă la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.