OFICIALII MOLDOVENI MAI CRED CĂ MOLDOVENII VOR CĂLĂTORI ÎN UE FĂRĂ VIZĂ

30.05.2012
Foto: InfoMarket

Oficialii moldoveni sunt optimişti în ceea ce priveste obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Potrivit preşedintelui Comisiei de politică externă, Igor Corman, combaterea corupţiei ar putea să nu reprezinte un obstacol în acest proces, dacă politicienii vor munci si vor manifesta voinţă. Drept exemplu în acest caz, liderul Partidului «Moldova Unită», Vladimir Ţurcan, a vorbit despre reuşita ţarii vecine, România, în procesul de aderare, dar şi despre Bulgaria. 

 

“Dialogul cu Bruxelles-ul trebuie continuat. Cand se va intampla sa aderam la regimul liberalizat de vize, se va intampla. Pe langa prima faza, vine a doua, vine si a treia, de care toti uita. Este o decizie politica care va fi luata de Consiliul European. Acest process va dura. Am mai spus ca pînă la următoarele alegeri trebuie să avem regim liberalizat de vize. În caz contrar AIE va avea mari problem în a explica poporului acest eşec. Nu vom ajunge ca în 2 ani sa combatem corupţia. Însă avem exemple concrete, Romani, Bulgaria, care în ciuda acestei problem au aderat. Daca va fi vointa politica, pana in 2014 am putea avea regim liberalizat de vize”, a declarat Corman.

 

“Nu trebuie să privim tare departe. Avem exemplul vecinului nostru, Romania. Sau mai este si Bulgaria. Cata vreme au fost aceste două ţări presate în problema corupţiei? Consider ca anul 2014, drept data limita pentru obtinerea regumului liberalizat de vize, a fost fixat din considerente politice”, crede Ţurcanu.

 

Menţionăm că, deplasările moldovenilor în UE fără viză se amînă. Republica Moldova nu va avea regim liberalizat de vize pînă la sfîrşitul acestui an. Ministrul de Externe, Iurie Leancă nu se aventurează să dea noi termene, însă, se declară optimist în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

 

În toamna anului trecut Leancă declara că-şi dă demisia dacă pînă pe 31 decembrie curent nu vom avea regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Dinamismul cu care ne mişcam atunci oferea asemenea şanse, spune Leancă.

 

Sursa: tv7.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.