OSTALEP: GESTURILE AMBASADORILOR NOȘTRI PÎNĂ ACUM NU AU FOST EXPLICATE

27.02.2017
Ostalep: Gesturile ambasadorilor noștri pînă acum nu au fost explicate
Foto: viza.md

Dacă Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei ar fi lichidat, nimeni nici n-ar observa.

 

În dimineața zilei de vineri, 24 februarie, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Valeriu Ostalep a scris pe pagina sa de pe Facebook: „Lista candidaților pentru postul de ambasador ne spune că, în principiu, MAE poate fi lichidat. Nimeni în afară de ei nici nu va observa acest lucru".

 

Mai tîrziu a devenit cunoscut faptul că Președintele Igor Dodon nu va semna decretele privind numirea în funcția de ambasadori a unui șir de candidați, promovați de către Guvern. Acest lucru este menționat într-o scrisoare oficială a șefului statului în adresa Prim-ministrului Pavel Filip. Este vorba despre candidatura lui Vladimir Ciobanu pentru postul de ambasador în Belarus, candidatura lui Valeria Șeican pentru funcția de ambasador în Austria și candidatura lui Igor Clipii pentru postul de ambasador al Moldovei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

 

Președintele a explicat că a studiat în detaliu lista candidaților propuși pentru postul de ambasadori moldoveni într-un șir de țări și chiar și în cazul, în care Guvernul va primi acordul statelor, în care este prevăzută desemnarea lor, el nu va semna decretele respective.

 

- Acești oameni, candidaturile cărora Dodona a reușit deja să le respingă, în general, nu au nici o legătură cu munca diplomatică. Este ca și cum aș fi desemnat ambasador scaunul meu. Chiar și scaunul meu ar avea mai multe tangențe cu diplomația. Ei fac din diplomație ce le poftește inima. Chipurile, oricine poate fi diplomat. Dar așa nu se întîmplă. La urma urmei, nimeni dintre noi nu ar fi de acord să fie operat de un medic care nu are studii la medicină. Și de ce se crede că un diplomat poate fi orice persoană din stradă? - a comentat situația Valeriu Ostalep.

 

Potrivit lui, 80 la sută dintre persoanele care sînt incluse în lista MAE sînt oamenii cunoscuți pentru viziunile lor unioniste, care vorbesc deschis că Moldova este un proiect dubios, și nu s-au făcut remarcați absolut prin nimic pe durata serviciului lor diplomatic. Totodată, Valeriu Ostalep a menționat că există o mică excepție – în cadrul MAE funcționează cîțiva oameni profesioniști, care merită cu adevărat această poziție.

 

Solicitat să răspundă de ce el a scris că MAE poate fi lichidat, diplomatul a menționat că Ministerul de Externe nu e de nici un folos.

 

- Să presupunem că, în prima parte, acești oameni, de exemplu, Clipii, au fost promovați de forțele politice. Însă MAE nu este capabil să explice acest lucru. Pentru ce ne trebuie un ministru al afacerilor externe, dacă el nu poate să spună „nu"? În al doilea rînd, selectarea cadrelor, pe care ei au făcut-o (cred că pe toți ceilalți i-au ales ei), este de rîsul găinilor. Acest lucru înseamnă că MAE și-a pierdut ultima capacitate de a se orienta în spațiu și a selecta personal cadrele! Acesta nu este în stare să spună „nu" și selectează oameni incapabili, inutili, care în plus mai spun că Moldova nu ar trebui să existe, a menționat Valeriu Ostalep.

 

Diplomatul a reamintit despre gesturile ambasadorului nostru în România, care pînă acum nu au fost explicate, despre ambasadorul în Belgia, care este un fost ambasador în România, și în mod deschis își bate joc de țara noastră, în mod deschis vorbește că Moldova nu este o țară.

 

- Este un lucru cunoscut, aceste informații nu sînt confidențiale! Totodată, ministrul Galbur închide ochii la aceste lucruri, la fel ca și restul MAE. În acest caz, nu văd nici un sens în funcționarea unei astfel de structuri. Priviți care este bugetul MAEIE. Sînt sute de milioane. În același timp, ei nu soluționează problemele economice în străinătate, și nici cele politice. Ei au doar probleme în jurul lor - Ucraina face ce vrea, România își schimbă viziunile de 50 de ori pe zi, cînd și cum vrea, iar în final ei nici nu sînt capabili să-și aleagă ambasadorii, - a specificat Valeriu Ostalep.

 

Notă

Igor Clipii a exercitat o perioadă funcția de vicepreședinte al PD, iar Ciobanu – de secretar general al formațiunii, comunică bloknot-moldova. Valeria Șeicancu cîțiva ani în urmă a fost promovată de democrați în postul de director al Teatrului Național de Operă și Balet. În perioada aflării în fotoliul de director al TNOB Procuratura Anticorupție a depistat încălcări la Teatru și a deschis un dosar penal pe faptul abuzului de putere.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.