PARLAMENTUL EUROPEAN VREA SĂ SPRIJINE VOLUNTARIATUL TRANSFRONTALIER!

13.06.2012
Foto: karadeniz-press.ro

Voluntariatul reprezintă o oportunitate de schimb de experiență pentru tinerii europeni, dar cei care doresc să fie voluntari peste granițe încă mai întîmpină dificultăți, din cauza birocrației și barierelor lingvistice.


Acestea sînt concluziile "Raportului referitor la recunoaşterea şi promovarea activităţilor de voluntariat trasnsfrontalier în UE" realizat de eurodeputatul Marco Scurria. Printre concluziile raportului se numără: crearea unui Corp voluntar european de ajutor umanitar şi a unui paşaport european al competenţelor, ceea ce ar putea simplifica voluntariatul peste frontiere.


Actualmente, 100 de milioane de europeni participă la activități voluntare, contribuind cu 5% la PIB-ul UE.


În urma numeroaselor iniţiative şi dezbateri care s-au desfăşurat în 2011, a fost evidenţiat faptul că activităţile de voluntariat constituie un instrument care ajută persoanele şi asociaţiile să facă faţă necesităţilor şi problemelor general umane, sociale, intergeneraţionale sau celor legate de mediu.


Conform statisticilor, există un „corp” de 100 de milioane de cetățeni europeni implicați în diverse activități de voluntariat, capabili să contribuie la producerea a 5 % din PIB-ul european. 80% dintre cetățeni consideră voluntariatul ca o componentă importantă a vieții democratice și ca un mijloc important de participare a fiecărui individ la viața societății.


Conform raportorului, este în continuare necesar să se facă o distincție netă și clară între valoarea activităților de voluntariat, care nu au contra-parte financiară, și activitățile lucrative. Se impune, de asemenea, sublinierea rolului voluntariatului, în UE și în afara UE, în promovarea principiilor identității și valorilor comune europene, cum ar fi solidaritatea și coeziunea socială.


Datorită vizibilității dobîndite prin intermediul Anului european al voluntariatului, este oportună concentrarea asupra unor măsuri specifice pentru a promova activităţile de voluntariat, cum ar fi ideea creării unui portal UE centralizat al voluntariatului, cu o secţiune specială dedicată voluntariatului transfrontalier, înființarea unui „Corp voluntar european de ajutor umanitar” şi crearea unui „paşaport european al competenţelor”.


Corpul voluntar european de ajutor umanitar se va ocupa cu selecţia, formarea şi trimiterea de voluntari, pentru a susţine organizaţiile locale în caz de catastrofe naturale, iar paşaportul european al competenţelor va asigura recunoaşterea la nivel transfrontalier a calificărilor profesionale şi va permite o atestare a aptitudinilor şi a competenţelor dobîndite prin intermediul voluntariatului. Paşaportul va reproduce modelul Europass (CV-ul european online).


Sursa: Portalul Parlamentului European

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.