Foto: Viza.md |
Recent, în cadrul unei ceremonii festive a avut loc desemnarea cîștigătorilor concursului foto și video pentru tineri cu genericul „Migrație și Diversitate”. Acesta a fost inițiat de Alianța Civilizațiilor, Organizația Internațională pentru Migrație, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și Organizația Națiunilor Unite în Moldova. Scopul inițiativei este susținerea tinerilor din Moldova în eforturile lor de a aborda teme de importanță socială sporită: drepturile omului, coeziune socială, egalitate de gen, efectele negative ale migrației, trafic de ființe umane, sclavie etc. Evenimentul în cauză este dedicat Zilei Internaționale a Migranților, marcată pe 18 decembrie, aniversării a 60-a a Organizației Internaționale pentru Migrație și celor 10 ani de activitate a acesteia în Republica Moldova.
La concurs au participat tineri cu vîrsta cuprinsă între 9 și 25 de ani. În total, au fost înregistrate peste 20 de echipe din diferite localități ale Moldovei. Acest concurs le-a oferit oportunitatea de a-și exprima viziunea asupra migrației prin fotografii și înregistrări video. Lucrările au fost apreciate de un juriu profesionist, fiind compus din experți în domeniu: Leontina Vatamanu (regizor), Roman Rybaleov (fotograf), Andrei Locoman (Directorul Teatrului „Eugene Ionesco”), Martin Wyss (Șeful Misiunii OIM în Moldova) ș.a.
Cîștigătorii secțiunii video au devenit: Cercul "Tinerii Operatori" cu lucrarea „Casa părintească” (gradul I), Alexandru Statnîi cu lucrarea „Pe urmă” (gradul II), Daniel Rînja cu lucrarea „Egalitate de gen” (gradul III). Premii speciale au fost acordate lui Valentin Liulenov pentru cea mai bună regie („Vîberi svoi puti”), Luciei Lupu pentru cel mai original film („Strangers”). Irina Lencauțan a primit premiul pentru fidelitate, ea participînd la toate cele 3 ediții ale festivalului.
În secțiunea foto, cîștigători au fost desemnați Laura Vasilov (gradul I), Ion și Grigore Oboroceanu (gradul II și premiul ”Simpatia publicului”) și Cristina Sripnic (gradul III).
La acest festival au participat tineri talentați, dornici de a schimba ceva și a le comunica adulților despre adevăratele probleme cu care se ciocnesc fiind lăsați singuri acasă. Adulții și copiii văd migrația diferit, dar totuși dorul și dragostea față de cei apropiați sînt sentimente comune pentru ambele categorii de vîrstă.
Sursa: Viza.md