POSIBILITĂȚILE CRESCÎNDE DE PARTICIPARE A MOLDOVEI LA PROIECTE ENERGETICE REGIONALE

16.10.2012
Foto: Viza.md

Problemele de securitate energetică a Moldovei și de dependență a țării de sursele energetice externe au fost mereu actuale. Moldova și Azerbaidjanul sînt parteneri strategici în cadrul diverselor organizații internaționale și dezvoltarea economică fără precedent a Azerbaidjanului, inclusiv în domeniul proiectelor energetice, prezintă un mare interes pentru Moldova. Această temă și alte aspecte au fost abordate în cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Excelența Sa, Namig Hasan oglu Aliyev.

 

În regiunea noastră vor fi puse în aplicare o serie de proiecte care ar putea influența în mod semnificativ securitatea energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre TANAP (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline), AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Intercоnnector) și Nabuco-Vest.

 

AGRI este cel mai apropiat din punct de vedere geografic de Moldova. Proiectul prevede transportul gazului azer pînă la coasta Mării Negre, unde este planificată construcția unei fabrici de lichefiere a gazelor naturale, care va fi transportat spre România și, respectiv, mai departe spre comanditari.

 

TANAP va trece prin Turcia, în continuare – cu branșamente în Grecia, Albania și Italia. Prin Nabuco-Vest este planificată transportarea resurselor spre Bulgaria, România, Ungaria și mai departe către alți parteneri.

 

Avînd în vedere faptul că proiectele amintite vor fi puse în aplicare în imediata apropiere a Moldovei, pentru prima dată în istorie, Chișinău va dispune de șansa reală de a-și diversifica aprovizionarea cu energie.

 

"Potrivit experților internaționali, pînă în 2030, cererea de resurse de gaze și de energie va crește cu 45%, iar în acest caz, pe piață va fi o nișă pentru toți furnizorii. În cadrul interviului acordat în exclusivitate pentru www.VIZA.md, Ambasadorul a vorbit despre potențialul de dezvoltare a relațiilor economice dintre Republica Moldova și Azerbaidjan, în special avînd în vedere volumul investițiilor interne de 55,8 mld. dolari, precum și faptul că Azerbaidjanul a trecut în categoria donatorilor.

 

 

Sursa: Viza.md
 

Anonymous
continuare?

idee buna. Vor fi si alti invitati?

19 Oct 2012- 09:12 am
imaginea utilizatorului Administrator
Stare: Offline
Înregistrat: 13/05/2010
Puncte: 2
continuare

Buna ziua,

Va multumim pentru apreciere! In curind vor fi plasate interviul exclusiv cu Ambasadorul Bulgariei, precum si cu alti invitati.

Accesind acest link http://www.viza.md/news/category/591 veti putea gasi materiale cu referire la un alt invitat de-al nostru, Ambasdorul Turciei.

Cu respect,

Echipa Viza

19 Oct 2012- 10:41 am

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.