PRECIZĂRILE MAEIE PRIVIND TAXA DE 7 EURO PENTRU CĂLĂTORIILE ÎN SPAȚIUL UE

29.12.2022

 

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a oferit detalii despre programul ETIAS – sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul Schengen.

Precizările au fost făcute în contextul apariției în presă a unor informații eronate precum că cetățenii din Republica Moldova vor avea nevoie de viză pentru a intra în România, informație dezmințită de MAEIE.


Ce este ETIAS?
1. Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) presupune că cetățenii fiecărui stat, care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor urma să obțină înainte de o călătorie în spațiul Schengen o autorizație de călătorie electronică.

2. Autorizația de călătorie va fi obligatorie pentru persoanele cu vîrsta între 18 și 70 de ani.


3. Autorizația de călătorie va costa 7 euro.

Trebuie să perfectăm ETIAS la fiecare călătorie?

Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau pînă la sfîrșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

Cînd va intra în vigoare noua autorizație? Se referă și la călătoriile în România?

 

1. Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amînată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023.

2. Pentru o perioadă de 6 luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS.

 

3. La începerea funcționării ETIAS, Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene vor organiza campania de informare cu privire la aplicarea sistemului, inclusiv în R.Moldova.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.