PRIMUL CONSULAT ONORIFIC AL REPUBLICII MOLDOVA ÎN UNGARIA A FOST INAUGURAT

02.07.2021

 

 

Pe data de 30 iunie, în cadrul unei ceremonii oficiale, secretarul de stat Dumitru Socolan a inaugurat Consulatul onorific al Republicii Moldova la Nyírbátor, Ungaria.


La eveniment au luat parte membri ai guvernelor ambelor state, reprezentanți ai administrației publice locale și regionale, reprezentanți ai corpului diplomatic și consular, mass-media locală, membri ai diasporei, precum și exponenți ai mediului de afaceri și cultural din regiune.

 

Ceremonia de inaugurare a fost deschisă de secretarul de stat al Ministerului afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Tamás Vargha. Oficialul a salutat instituirea Consulatului onorific al Republicii Moldova la Nyírbátor, menționînd că acesta va contribui la fortificarea relațiilor bilaterale moldo-ungare în domeniul economic, cultural, precum și în lupta cu consecințele pandemiei de coronavirus.

 

Totodată, secretarul de stat a făcut referire la buna colaborare bilaterală în direcția integrării europene și asistența umanitară oferită de statul ungar Republicii Moldova, inclusiv un lot de aparate de ventilație mecanică, ce urmează a fi donate în curînd.

În alocuțiunile sale, secretarul de stat Dumitru Socolan, ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, și consulul onorific al Republicii Moldova la Nyírbátor, János Veres, și-au exprimat convingerea că instituirea noului consulat onorific al Republicii Moldova în Ungaria va contribui învederat la stimularea colaborării între mediile de afaceri din cele două țări și va prilejui consolidarea parteneriatului reciproc avantajos pe dimensiunea consolidării relațiilor interumane, implicit pe domeniul turismului, culturii și educației.


Consulatul onorific al Republicii Moldova la Nyírbátor este primul post consular onorific deschis în Ungaria, avînd jurisdicția consulară pe teritoriul județelor Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Consulatele Onorifice moldovenești nu prestează servicii consulare (nu perfectează acte, documente notariale, etc), decît doar în situaţii exclusive cu acceptul şi la indicaţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.