PUTIN: NOI VOM APĂRA CU FERMITATE DREPTURILE ŞI INTERESELE COMPATRIOŢILOR DIN STRĂINĂTATE

31.10.2018
Foto: ntv.ru

Rusia va apăra cu fermitate drepturile și interesele compatrioților din străinătate în condiţiile de creştere a tensiunii în lume. Despre aceasta a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul unei reuniuni a Congresului Mondial al compatrioților care trăiesc în străinătate. 

 

Șeful statului rus a declarat că a semnat decretul "Cu privire la conceptul politicii migraţionale de stat a FR pentru perioada 2019-2025", care vizează, printre altele, crearea unor condiții mai confortabile pentru strămutare cu traiul permanent în Rusia a compatrioților din străinătate și elaborarea şi definitivarea unor reguli clare pentru intrare și obţinere a dreptului de reşedinţă, la activităţi de muncă, la cetăţenia rusă. Vladimir Putin a menționat că situația din lume nu este simplă. "Tensiunile și imprevizibilitatea sînt în creștere, sînt subminate bazele dreptului internațional, sînt anulate acorduri care au funcţionat timp de mai mulţi ani între state, devin tot mai active, din păcate, şi rusofobia și alte forme de naționalism extremist, agresiv”, a spus președintele Federației Ruse.

 

"Noi vom apăra cu fermitate drepturile și interesele dvs., în acest sens vom face uz de toate mecanismele bilaterale și internaționale existente, vom continua să contribuim la activitatea Fondului în eforturile acestuia de susținere şi apărare a drepturilor compatrioților care trăiesc în străinătate", a asigurat Vladimir Putin. El a reamintit care sînt regiunile şi modalităţile de încălcare a drepturilor compatrioților. "În Ucraina, pentru a fi sincer, știm despre aceasta, în Ţările Baltice, într-o serie de alte state istoria este remodelată, se duce lupta împotriva monumentelor, împotriva limbii ruse ", a spus el. "Oamenii sînt intimidați și pur și simplu terorizați, dorința firească a fiecărei persoane de a-și păstra rădăcinile naționale este declarată o crimă, separatism, iar dreptul la libertatea de exprimare, la păstrarea propriilor tradiții este grav încălcat. Pentru unii dintre compatrioții noștri, din motive politice, sînt impuse interdicții privind profesiile. Multă lume simte personal consecințele unei asemenea presiuni dure”, a adăugat Vladimir Putin. Șeful statului rus nu a lăsat fără atenţie rolul Fondului în susţinerea și apărarea drepturilor compatrioților.

 

Potrivit acestuia, cu participarea organizației, în douăzeci de țări au fost constituite 26 de centre de asistență juridică, 200 de proiecte au fost susținute prin granturi, au fost organizate mai mult de 50 de evenimente, inclusiv cursuri de formare pentru tinerii apărători ai drepturilor omului. Peste 70 de mii de persoane au beneficiat de asistență juridică calificată, inclusiv în astfel de regiuni cu situaţii tensionate precum Siria, Yemen și Libia. Președintele Federației Ruse a remarcat, de asemenea, că printre prioritățile sale figurează păstrarea și promovarea limbii ruse și măsurile de susținere a cadrelor didactice. Liderul rus a vorbit despre furnizarea de literatură metodică, educațională în instituțiile de învățămînt din alte țări, precum și despre susținerea oferită cîștigătorilor olimpiadelor la limbă rusă. Putin a remarcat, de asemenea, activitatea Fondului „Universul rus”, care va avea o întrunire, la Tver, în perioada 2-4 noiembrie.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.