RAPORTUL DEPARTAMENTULUI DE STAT AL SUA MENȚIONEAZĂ REPETAT IMPLICAREA OFICIALILOR RM ÎN INFRACŢIUNILE DE TRAFIC DE FIINŢE UMANE

21.11.2013
Foto: politdozor.org

Al treilea an consecutiv Republica Moldova a fost clasată pe nivelul 2 (Tier2) în Raportul Departamentuli de Stat al SUA (Raportul Global privind Traficul de Persoane, ediția 2013). În această  categorie se plasează țările ale căror guverne nu întrunesc – în conformitate cu Legea SUA privind Protecția Victimelor Traficului ‒ pe deplin standardele minime, dar depun eforturi suficiente să le întrunească.

 

Raportul Departamentului de Stat al SUA este elaborat conform unui set de indicatori, în baza cărora se apreciază eficienţa politicilor de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane şi nu are scopul de a judeca ţările monitorizate.

 

Una din preocupările de bază ale oficialilor americani rămîne a fi atragerea la răspunderea penală a funcționarilor publici implicați în infracțiunile de trafic de ființe umane (TFU) ceea ce se reflectă și în recomandările trasate pentru Republica Moldova. Raportul menţionează repetat implicarea directă sau indirectă a oficialilor moldoveni în infracţiunile de trafic de fiinţe umane. În perioada de raportare, în Republica Moldova au fost pornite 13 dosare penale împotriva persoanelor cu funcţie de răspundere, persoane publice sau celor cu funcţie de demnitate publică. Cu toate acestea în 2012 n-au fost pronunţate hotărîri definitive de condamnare a acestora.

 

Conform datelor prezentate de Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiției al Republicii Moldova pentru anul 2012, nici o persoană care-şi ispăşeşte pedeapsa pentru comiterea infracţiunii de TFU nu face parte din categoria ,,oficial,, prevăzută de art. 123 al codului Cod Penal.  Astfel, În Raportul RM în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane pentru anul 2012, Comitetul naţional pentru combaterea TFU recomandă repetat necesitatea implicării experţilor independenţi în monitorizarea şedinţelor de judecată în care sunt puse pe rol dosare de TFU cu implicarea oficialilor publici.

 

Suplimentar, ar fi recomandabil ca publicul și comunitatea internațională să fie informați continuu despre progresul înregistrat de către autoritățile de drept moldovenești în anchetarea cazurilor penale deschise împotriva funcționarilor de stat. În acest scop, ar fi binevenită distribuirea periodică către public a datelor statistice privind dosarele penale deschise pînă în prezent pe marginea unor astfel de cazuri, atragerea la răspundere penală și ispășirea pedepsei.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.