REALITĂȚILE ȘI PERSPECTIVELE APOSTILEI MOLDOVENEȘTI. AFLĂ MAI MULTE! (VIDEO)

06.08.2013
Foto: viza.md

Direcția Apostilă din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova a lansat un proiect pilot care are drept scop modernizarea procedurilor existente de aplicare a apostilei.


În prezent, se testează programul schimbului de date cu Serviciul Stare Civilă. Totodată, se optează pentru automatizarea verificării actelor cu toate instituțiile statului ceea ce va permite reducerea termenilor de aplicare a apostilei și trecerea în final la aplicarea apostilei prin internet – a declarat domnul Valeriu Frimu, şef-adjunct al Direcției Apostilă pe parcursul interviului acordat în exclusivitate portalului informațional Viza.md.

 

De asemenea, se lucrează asupra optimizării procedurii de achitare a taxelor pentru apostilă. În prezent, taxa este percepută la depunerea actelor prin intermediul reprezentanței Băncii de Economii. Se prevede ca transferul să fie posibil de la oricare bancă, achitarea, fiind efectuată pînă la ridicarea documentelor apostilate.


Mai multe detalii despre e-Apostila vă propunem să aflați, urmărind interviul domnului Frimu, pe parcursul căruia s-au accentuat, de asemenea, procedurile și facilități existente în procesul de aplicare a apostilei, particularitățile obținerii apostilei prin procură sau de către rudele pînă la gradul IV, cele mai frecvente greșeli ale aplicanților, precum și s-au oferit răspunsuri la următoarele întrebări ale utilizatorilor portalului Viza.md:


- Există facilități pentru anumite categorii de persoane în procesul de depunere și ridicare a actelor apostilate?
- Rudele pînă la gradul IV ale migranților moldoveni pot depune și ridica actele fără procură. Care sînt сele mai frecvente greșeli caracteristice în cazurile vizate?
- Cum demonstrăm gradul de rudenie?
- Actul apostilat poate fi ridicat în aceeași zi?
- Este necesară programarea pentru apostilarea documentelor?
- Cele mai frecvente greșeli comise de cetățeni în procesul de aplicare a apostilei prin intermediul reprezentantului legal?
- Se prevede posibilitatea aplicării apostilei în teritoriu, prin curier poștal sau reducerii taxelor existente?
- Care sînt perspectivele soluționării problematicii recunoașterii de către autoritățile germane a apostilei moldovenești?
- Întrebări de la cetățeni: Am obținut un certificat privind frecventarea cursurilor de frizer la o școală particulară. Urmează să-l prezint în Italia. Apostila se va aplica pe acest document? Am auzit că astfel de certificate nu se apostilează. Cum să procedez?
- Care este procedură de achitare a taxelor?

 

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.