REFUZUL LA ACORDAREA PROTECȚIEI DIN PARTEA REPUBLICII MOLDOVA TREBUIE SĂ FIE JUSTIFICAT DE LEGE, DECLARAȚIE

11.10.2022

 

 

Motivele de excludere a unui străin de la acordarea protecției internaționale și respingerea cererii de azil trebuie să fie justificate de buchea legii.


Persoanele care au comis o infracțiune gravă, au planificat un act de terorism sau prezintă pericol fie pentru ordinea publică, fie pentru securitatea Republicii Moldova sunt excluse de la acordarea protecției în Republica Moldova, a precizat pentru IPN Vera Valuța, șef adjunct al Direcției legislație, coordonare și gestionare date a Biroului migrație și azil, responsabil de comunicare, citând Legea privind azilul în Republica Moldova.

 

Potrivit ei, pentru a solicita azil, persoana trebuie să se afle la Frontiera de stat a Republicii Moldova sau pe teritoriul țării. După ce străinul înaintează cerea de azil, lui i se eliberează un document temporar de identitate prin care se confirmă că este solicitant de azil. Termenul de examinare a cererii de azil este de până la șase luni. Până la acordarea protecției internaționale, solicitantul se află pe teritoriul Republicii Moldova. Pe durata acestei proceduri, persoana poate să solicite cazarea în Centrul de cazare al Biroului migrație și azil.

 

La 21 septembrie președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Federația Rusă. Liderul de la Kremlin a precizat că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști, fiind vorba doar despre cei care au pregătire militară. Cetățenii Republicii Moldova care sunt și cetățeni ai Federației Ruse și se află pe teritoriul rus sunt pasibili mobilizării.

 

Începând cu această dată, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 3 802 cetățeni ai Federației Ruse, majoritatea dintre ei deținând și cetățenia Republicii Moldova. Au fost depuse 13 cereri de azil din partea cetățenilor ruși. În același timp, nu a fost autorizată intrarea în Republica Moldova a 249 de persoane. Potrivit șefului Inspectoratului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, cauzele țin de neîndeplinirea condițiilor de intrare în conformitate cu legislația în vigoare.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.