REGIMUL„FĂRĂ VIZE“ CU UE ESTE VALABIL ȘI PENTRU LOCUITORII DIN CRIMEEA ȘI DONBASS?

09.08.2017
Regimul„fără vize“ cu UE este valabil și pentru locuitorii din Crimeea și Donbass
 

De pe data de 11 iunie cetățenii ucraineni pot călători în UE fără vize. Dacă beneficiază de o asemenea facilitate și locuitorii Crimeii anexate la Federația Rusă, dar și acei din autoproclamatele „RPD“ (Republica Populară Donețk) și „RPL“ (Republica Populară Lugansk), a clarificat corespondenta DW.


Cu cît era mai aproape intrarea în vigoare a datei regimului fără vize între Ucraina și Uniunea Europeană, cu atît mai mari erau cozile pentru pașapoarte biometrice la sediile Serviciului de Stat pentru Migrație al Ucrainei și la Oficiile de Eliberare a Pașapoartelor. În mod oficial pentru perfectarea unui document e nevoie doar de pașaportul intern și de codul de identificare, dar aceste reguli nu sînt valabile pentru toți.


 „Dacă sînteți din Crimeea, regiunile Donețk sau Lugansk e nevoie să prezentați suplimentar mai multe documente justificative“, explică managerul de serviciu al unuia dintre Oficiile de pașapoarte de la Kiev a Întreprinderii de Stat „Documentul“. „Permisul de șofer sau de pensionar, diploma de absolvire a instituției superioare de învățămînt, certificatul de căsătorie ... Aduceți toate documentele posibile, pentru ca identitatea dvs. să fie mai ușor de confirmat“, îi sfătuiește el pe cetățeni.

 

Controale suplimentare pentru locuitorii din Crimeea și Donbass


Apărătorii drepturilor omului cred că această normă e discriminatorie, deoarece regulile sînt aceleași pentru toată lumea. Acestea subliniază faptul că nu toți imigranții, nevoiți să migreze din zonele necontrolate de Guvern au posibilitatea să prezinte astfel de documente suplimentare. „Se pare că Guvernul îi pedepsește, totodată, pe cetățenii Ucrainei, care au fost forțați să se mute, fugind de război sau ocupație, impunîndu-le obligații suplimentare“, menționează președintele Comitetului Executiv al Centrului de Libertăți Civile Alexandra Matviiciuc.

 

Responsabili din cadrul Serviciul de Stat pentru Migrație al Ucrainei explică că au acționat în conformitate cu instrucțiunile clare, prevăzute în hotărîrea Guvernului, adoptată încă în luna mai 2014. Adică, toți acei care solicită obținerea unui pașaport biometric Serviciul de Migrare sînt supuși procedurilor de identificare, verificîndu-li-se documentele depuse în forma pe hîrtie, care sînt păstrate la locul de înregistrare al cetățeanului.


 „Acces la astfel de formulare noi, cetățenii înregistrați pe teritoriul necontrolat al Ucrainei, nu avem - a spus în comentariul pentru DW conducătorul Serviciului de presă al Serviciului de Stat pentru Migrație al Ucrainei, Serghei Gunico -. De aceea, vă rugăm să aduceți documente suplimentare, pentru ca să putem verifica informațiile în sistemele de informații departamentale“.


 Potrivit spuselor lui, cu cît mai multe documente suplimentare vor putea aduna oamenii, cu atît mai repede vor putea obține pașapoartele biometrice.

 

 Cetățenii Crimeii pleacă ca să obțină pașapoarte biometrice


Inițiativa publică „Europa fără bariere“ a menționat creșterea interesului locuitorilor Donbassului și Crimeii față de perfectarea pașapoartelor biometrice ucrainene. Potrivit Serviciului de Stat pentru Migrație, începînd cu anul 2014, pașapoarte biometrice și-au perfectat 47 de mii de locuitori ai Crimeii. Informații de acest fel pentru Donbas nu sînt. Cu toate acestea, în ultimele zile mass-media a vorbit despre numărul impunător de solicitări pentru pașapoarte la Mariupol, unde vin locuitorii de pe teritoriile necontrolate ale Ucrainei.


În regiunea Herson, care este învecinată cu Crimeea, la Oficiile de Pașapoarte sînt cozi interminabile. „Acum e puțin agiotaj. Mulți locuitori ai Crimeii sosesc ca să obțină pașapoarte biometrice“, spune consilierul primarului Hersonului Ecaterina Gandziuc. Autoritățile locale au plasat recent chiar o reclamă socială, în sprijinul grupul de voluntari din întreaga Ucraină "Itchy finger trigger Ukrainians".


La intrarea în regiunea Herson din Crimeea și la Oficiile de pașapoarte voluntarii au postat mai multe panouri cu publicitate. Pe unul dintre ele e un mesaj de bun venit pentru locuitorii Crimeii, fiind menționat faptul că pot să călătorească în Europa fără vize, pe altul - apel către locuitorii-colaboraționiști din Crimeea cu sfatul de a călători pe itinerarul „Cercul de aur al Rusiei“. „În afară de locuitorii Crimeii, care au o atitudine pozitivă față de Ucraina, vin și pseudopatrioții, cu viziuni radicale. Am decis să le stricăm sărbătoarea“, a comentat pentru DW unul dintre voluntari. Aceleași afișe voluntarii intenționează să le plaseze și la Donbass.


Procedura unica de eliberare a pașapoartelor


În practică, bloggerul din Feodosia Lina Udovic (Bucinev) nu a avut dificultăți la perfectarea pașaportului. Ea scrie sub pseudonimul „Politicianka“, fără să ascundă opiniile sale pro-Kremlin. Lina recunoaște deschis că are două pașapoarte - rus și ucrainean și că a primit recent în Ucraina, de asemenea, pașaportul biometric străin.


„Regimul fără vize este doar o compensație mică din partea Ucrainei pentru inconvenientele cu care se confruntă locuitorii Crimeii, ceva măcar de-afurisenie. În plus, locuitorii Crimeii au suferit 23 de ani de ucrainizare. Ucraina trebuie să compenseze acest lucru...“, a scris locuitoarea Crimeii în Livejournalul ei.


Responsabili ai Serviciului de Stat pentru Migrație al Ucrainei menționează că în privința tuturor cetățenilor care dețin pașaport ucrainean, este aplicată aceeași procedură de eliberare a documentului biometric. „Cum le putem interzice acestor cetățeni să primească pașaportul? Ei sînt cetățeni ai Ucrainei, conform legii nu avem nici un motiv să le refuzăm eliberarea unui pașaport străin. O altă întrebare e dacă aceste persoane vor putea trece granița. Această întrebare trebuie adresată deja reprezentanților organelor de drept?“, a menționat Serghei Gunico.

 

O alegere dificilă


Președintele Ucrainei face în acest sens declarații contradictorii. Recent, Petro Poroșenko a anunțat că cetățenii din teritoriile necontrolate de Kiev vor putea profita de regimul fără vize cu UE doar după întoarcerea suveranității ucrainene asupra Crimeii și Donbasului.


CONTEXTUL


Ulterior, el a propus ca acestor cetățeni să le fie eliberate pașapoarte de vechi, în cazul în care nu există motive pentru a le fi eliberate pașapoarte biometrice. Pînă cînd acestea au fost doar sugestii. Iar șeful inițiativei publice „Europa fără bariere“, Irina Sușko, avertizează deja că introducerea acestora este un risc pentru Ucraina, de a pierde, în general, regimul fără vize.


Alexandra Matviiciuc consideră că societatea ucraineană se confruntă acum cu o alegere dificilă - să urmeze legile și să respecte drepturile omului la libertatea cuvîntului sau să recurgă la diverse interdicții și restricții. „Aceasta este o limită foarte periculoasă. Pentru puncte de vedere în țările democratice nu urmează persecuții. Pentru noi să acceptăm oameni cu alte puncte de vedere va fi în continuare o mare provocare, căci Crimeea și Donbassul – sînt parte a Ucrainei și mai devreme sau mai tîrziu acestea se vor întoarce“, este sigură apărătoarea drepturilor omului.
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.