REGULA „90 DIN 180“ E VALABILĂ PENTRU TOȚI

28.04.2017
Regula „90 din 180“ e valabilă pentru toți
 

Este cunoscut deja faptul că din ianuarie 2014 au fost introduse modificări la articolul 5 al Legii federale №115 din 25.07.2002 „Cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă“, care limitează dreptul de a rămîne în Federația Rusă pentru străinii cu regim fără viză la intrare. În popor această inovație a primit denumirea „90 din 180“.


Însă pînă în prezent mulți migranți nu înțeleg pînă la capăt modul în care este aplicată față de cetățenii din Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) regula „90 din 180“.


În ciuda faptului că înregistrarea migrației cetățenilor este una din cele mai simple și cetățenii străini, care au sosit din țările UEE au privilegii speciale, spre deosebire de străinii din alte țări, regula „90 din 180“ este aplicată în privința acestora în același mod ca și față de orice imigranți fără viză.


Cetățeanul străin din UEE, după intrarea în Federația Rusă are 90 de zile pentru a îndeplini toate procedurile de perfectare a documentelor, înregistrarea în Registrul migrației, inclusiv încheierea contractului de muncă cu angajatorul.


După încheierea contractului de muncă imigrantul trebuie să-și prelungească înregistrarea temporară de străin, înregistrînd-o la companiei în care lucrează. Angajatorul trebuie să verifice ca după încheierea contractului de muncă și notificarea de la Departamentul Federal de Migrație a Ministerului Afacerilor Interne, lucrătorul străin să-și prelungească înregistrarea de imigrant temporară, în cazul în care aceasta a fost perfectată la o adresă privată.


În cazul în care pe parcursul a 90 de zile după trecerea frontierei Federației Ruse cetățeanul străin nu-și va prelungi înregistrarea, atunci aceasta va fi considerat ilegal și va fi deportat din țară, iar angajatorul va primi o amendă de la 400 000 pînă la 1 000 000 de ruble, inclusiv e posibilă eventuala suspendare a activității organizației pentru o perioadă de la 14 pînă la 90 de zile (conform art. 18.9.4 al Codului cu privire la contravențiile administrative ale Federației Ruse).


Pentru a nu avea probleme cu legea, angajatorului i se recomandă să monitorizeze procesul de prelungire a înregistrării migrației de către lucrătorul străin, iar în cazul cînd acesta va avea înregistrarea expirată va trebui să-l demită imediat pe străin.
 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.