R.MOLDOVA, GATA SĂ OFERE AZIL PENTRU CETĂȚENII UCRAINENI. CE PREVEDE LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE

24.02.2022

 

 

Situație fără precedent la granița moldo-ucraineană. Pe fondalul declanșării acțiunilor militare în țara vecină, la punctul de trecere a frontierei, pe sensul de intare în țară, s-au format cozi kilometrice de mașini.
Autoritățile de la Chișinău au anunțat deja disponibilitatea de a adăposti cetățeni ucraineni aflați în dificultate pe teritoriul R.Moldova.

 

Ce prevede procedura de azil în R.Moldova și care sînt pașii de urmat pentru a beneficia de protecție pe teritoriul țării noastre explicăm mai jos.

În Republica Moldova, azilul – este o instituţie juridică prin al cărei intermediu statul oferă cetățeanului străin protecţie, acordîndu-i statutul de refugiat, protecţie umanitară, protecţie temporară sau azil politic.

 

Cine poate solicita azil?


- orice cetățean străin sau apatrid care își manifestă voința de a solicita o formă de protecție.

Unde puteți depune cerera de azil?

- direcţia refugiaţi a Biroului migrație și azil; poliția de frontieră; organele de poliţie.

Cînd poate fi depusă cererea de azil:

-imediat ce s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei de stat;

 

Accesul pe teritoriul Republicii Moldova:

 

- autorităţile competente asigură accesul pe teritoriul Republicii Moldova oricărui străin aflat la frontieră, din momentul manifestării dorinței de a primi protecție în Republica Moldova, exprimată în scris sau oral. Cererea de azil se va depune personal de către solicitant.

 

Cine ia decizia privind cererea de azil?

 

- Direcția refugiați din cadrul Biroului migrație și azil. În cazul cererilor de azil politic, decizia o ia Comisia pentru problemele cetăţeniei şi acordării azilului politic de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.

 

Care sînt tipurile de proceduri de azil în Republica Moldova?

 

- procedura ordinară durează de la o lună pînă la 6 luni. Aceasta poate fi prelungită cu încă 3 luni cu informarea, în formă scrisă, a solicitantului despre termenul prelungit.

- procedura rapidă are loc în termen de 15 zile. Cererile care constituie obiectul procedurii rapide sînt cererile abuzive, evident nefondate, sau depuse de către o persoană care ar prezenta o ameninţare pentru securitatea naţională şi ordinea publică.

- procedura de acordare a protecției temporare - se acordă prin hotărîre de Guvern, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în baza unui raport prezentat de Biroul migraţie şi azil privind necesitatea de acordare a protecţiei temporare. Prin hotărîre de Guvern, se stabilesc măsurile şi perioada pentru care se acordă protecţia temporară, în baza evaluării situaţiei date, fiind luate în considerare cauzele eventualelor afluxuri de persoane.

 

Cererea de azil

 

 

Menționăm că în contextul declanșării acțiunilor militare în Ucraina, președintele Maia Sandu a declarat astăzi că R.Moldova este pregătită să adăpostească zeci de mii de cetățeni ucraineni. Șefa statului a menționat că Guvernul este în contact cu organizațiile nonguvernamentale, fiind pregătite mai multe scenarii în cazul în care va exista un flux mai mare de refugiați.

Totodată, autoritățile municipale au anunțat că și Chișinăul are pregătit un plan de acțiuni pentru primirea refugiaților din țara vecină.

Menționăm că în această dimineață, la punctul de trecere a frontierei Palanca, pe sensul de intrare în țară au fost formate cozi care se întind pe cel puțin un kilometru.

 

 

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.