ROMÂNIA NU POATE ACORDA AUTOMAT CETĂŢENIE SOLICITANŢILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

31.10.2013
Foto: infoprut.ro

O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru Europa Liberă de șeful secției consulare a Ambasadei României la Chișinău, Tiberiu Trifan. Oficialul român a făcut trimitere la prevederile legislaţiei.

 

"Foarte mulţi cetăţeni din Republica Moldova ne pun întrebarea: 'Domnilor, de ce nu ni se acordă cetăţenie, în regim automat sau în masă?'. Nu. Pentru că legislaţia românească în domeniul redobândirii cetăţeniei, reprezentată de legea din 1991, cu modificările şi completările ulterioare. Noi spunem că este un act normativ care este la nivelul celor mai înalte standarde şi exigenţe şi din Europa, şi din întreaga lume în materia dobândirii, redobândirii cetăţeniei unui stat. El ţine cont de toate cele mai avansate practici în domeniu. Este în conformitate cu Convenţia Europeană asupra cetăţeniei, ceea ce este foarte important. Statul român, fiind membru al Uniunii Europene, nu putea să vină cu o reglementare care să nu respecte Convenţia Europeană asupra cetăţeniei. Şi sunt nişte principii fundamentale care sunt implementate în această lege, mai ales, în ceea ce priveşte redobândirea cetăţeniei române", a subliniat oficialul român.

 

Totodată, Tiberiu Trifan a menţionat că redobîndirea cetăţeniei române de către solicitanţii din stânga Prutului este una specială, iar statul român a făcut eforturi foarte mari ca să o simplifice.

 

"E mai simplu decît dacă s-ar acorda cetăţenia română unui străin care nu îndeplineşte condiţiile pentru redobândire. Legiuitorul a gîndit această procedură, pentru a face o reparaţie morală celor care au avut această cetăţenie şi, fără voia lor, au pierdut-o, precum şi pentru descendenţii lor, până la gradul al treilea inclusiv. Deci, văzând-o ca o reparaţie morală, eu nu aş spune că este birocratică. Dimpotrivă, aş spune că este cât se poate de simplă", a mai spus

Tiberiu Trifan.

 

Reamintim că, potrivit unui studiu efectuat de Fundaţia Soros România, începând cu anul 1991, cel puţin 400.000 de moldoveni au primit paşapoarte româneşti.

 

Informațiile depsre condițiile redobîndirii, clarificării și renunţării la cetăţenia română pot fi vizualizate AICI.

Sursa: publika.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.