Poşta
Înregistrare Aţi uitat parola?

RUSIA DECLARĂ DESPRE IMPACTUL POZITIV AL IMIGRAȚIEI ASUPRA DEMOGRAFIEI

10.08.2017
Rusia declară despre impactul pozitiv al imigrației asupra demografiei
 

„Imigrarea în Federația Rusă continuă să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării demografice și socio-economice atît a Federației Rusă per ansamblu, cît și aspra subiecților în parte“, se spune în proiectul conceptului politicii de migrație a FR, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse. Documentul a fost publicat pe portalul actelor legislativ-normative.


Ministerul Afacerilor Interne explică că în anii 2007-2011 declinul natural al populației Rusiei a fost complet înlocuit de creșterea numărului de imigranți, iar în anii 2011-2015 fluxul de imigranți a depășit de multe ori declinul natural, asigurînd o creștere constantă a numărului populației în FR.

 

„În anul 2010, numărul lucrătorilor imigranți străini constituia 1,6 milioane de oameni, iar către anul 2016 a crescut pînă la 1,8 milioane, totodată numărul forței de muncă în Federația Rusă în această perioadă a crescut cu 1,5%, în timp ce rata șomajului a scăzut de la 7,3 % în anul 2010 pînă la 5,5% în 2016“, se spune în proiectul concepției.

 

Potrivit datelor statistice, în anii 2012-2016, comparativ cu perioada anilor 2007 – 2011, numărul imigranților pe teritoriul FR s-a dublat, iar ponderea imigranților interni a constituit în medie 88%, proporția de imigranți străini fiind de - 12%.


Studenții străini


Numărul studenților străini în instituțiile de învățământ superior din Rusia a crescut de 1,5 ori în ultimii cinci ani.


Responsabili de la MAI consideră că numărul tot mai mare de studenți străini în țară se datorează măsurilor adoptate anterior care vizează accesibilitatea învățământului superior pentru străini. „Măsurile adoptate în anii 2012-2016, axate pe creșterea disponibilității sistemului rusesc de învățămînt superior pentru studenții străini va permite creșterea numărul studenților străini în instituțiile de învățămînt superior de 1,5 ori“, se spunea în document. Dacă la începutul anului școlar 2010-2011, în instituțiile de învățămînt superior din Rusia erau instruiți circa 154 de mii de străini, atunci la începutul anului școlar 2015-2016 - 242,4 mii de studenți străini. Totodată, responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Interne consideră că e necesar să fie luate măsuri suplimentare „care vizează crearea condițiilor pentru o implicare mai activă a Federației Ruse în cooptarea profesorilor și cercetătorilor străini“.


 În proiectul concepției este indicat faptul că este necesar să fie perfecționate mecanismele pentru atragerea specialiștilor străini calificați de diverse profiluri în domeniile solicitate de economie, precum și a antreprenorilor și investitorilor, întîii de toate, pe termen lung.

 

Noul concept


Ministerul de resort a elaborat, de asemenea, un nou concept al politicii de migrație care este axat inclusiv pe implicarea cetățenilor, inclusiv a străinilor, în regiunile din Orientul Îndepărtat.
Unul dintre punctele documentului prevede extinderea competențelor subiecților Federației Ruse „care vizează încurajarea imigranților de a rămîne în regiunile unde lipsește forța de muncă, în regiunile cu situația demografică nefavorabilă, în regiunile Orientului Îndepărtat, dar și în regiunea Baikal“.

 

Printre măsurile propuse: crearea infrastructurii pentru traiul lucrătorilor imigranți pe piața internă care migrează pentru a se angaja în cîmpul forței de muncă pe teritoriile regiunilor date. De asemenea, există propunerea de a crește pînă la 1 milion de ruble, valoarea ajutorului de la stat acordat unui lucrător, implicat în muncă în cadrul programului regional pentru îmbunătățirea mobilității forței de muncă în regiunile din Districtul Federal Orientul Îndepărtat.


Conceptul prevede și creșterea atractivității investiționale în regiunile Orientului Îndepărtat „în scopul creării infrastructurii necesare sociale și de transport pentru relocare, precum și pentru reducerea izolării de transport din regiunile Rusiei Centrale“.

 

Responsabili de la MAI menționează că pînă ce se mențin tendințele nefavorabile ale migrației interne, cum ar fi mobilitatea internă scăzută și fluxul de imigranți stabil al populației din regiunile de est și cele de la nord-estul țării. „În legătură cu aceasta este necesară perfecționarea mecanismelor existente îndreptate să stimuleze migrația internă în aceste regiuni“, se spune în document.


Despre migrația nedorită


MAI a declarat, de asemenea, despre majorarea amenințătoare din ultimii ani a migrației nedorite în Rusia.


„În ultimii ani, a crescut, în mod semnificativ, amenințarea migrației externe nedorite“, este menționat în documentul publicat pe portalul proiectelor de reglementare legislativă.


În anii 2014-2015 a apărut fluxul migrator necontrolat, provenit din Orientul Mijlociu către Europa.


Potrivit experților de la Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse, acesta nu doar că are consecințe sociale și economice negative de mari proporții, ci asigură, de asemenea, sosirea în țările Europei de Vest și de Nord ai membrilor organizațiilor teroriste sub masca imigranților, nevoiți să-ți părăsească țările de baștină.

 

„Acest flux de migrație în perspectivă este în stare să afecteze Federația Rusă și statele vecine“, se spune în document.

 

Sursa: TASS

Publică un comentariu nou