SFATURI UTILE PENTRU CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA AFLAȚI ÎN NORDUL ITALIEI

22.11.2013
Foto: bologna.mfa.md

Pe 25 noiembrie se închide Consulatul General al Republicii Moldova de la Bologna care urmează să fie transferat la Milano. Pentru cînd este preconizată deschiderea consulatelor de la Milano și Padova, nu se cunoaște.

 

Consulatul de la Bologna este unul din cele mai solicitate consulate ale Republicii Moldova în străinătate. Conform statisticilor publicate de Ministerul de externe (MAEIE al RM), Consulatul General de la Bologna a prestat 22 828 de servicii consulare cetățenilor pe parcursul anului 2012. Astfel, odată cu sistarea activității acestuia (25.11.2013) și pînă la inaugurarea oficiului consular la Milano sau Padova peste 65 de mii de cetățeni moldoveni nu vor avea acces la serviciile consulare în nordul Italiei, fiind nevoiți să plece la Roma (la Ambasada Republicii Moldova).

 

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) toţi cetăţenii care au depus dosare pentru perfectarea buletinelor de identitate, paşapoartelor şi transcrierea certificatelor de stare civilă, vor fi contactaţi suplimentar de personalul consular în vederea informării despre data şi locul unde vor putea fi ridicate actele. În același timp, pentru cazuri de urgență și informații suplimentare se recomandă numărul de telefon: +00393475305876 (pentru cazuri de urgenţă) și adresa e-mail: bologna@mfa.md (pentru consultaţii suplimentare). Pentru cazuri excepţionale, cetăţenii sînt rugaţi să se adreseze la Ambasada Republicii Moldova de la Roma.

 

Anunțul cu privire la viitorul sediu al Consulatului General al RM la Milano şi începerea activităţii acestuia vor fi plasate pe paginile web ale consulatului de la Bologna şi MAEIE.

 

Pînă atunci, portalul Viza.md propune cetățenilor din nordul Italiei și nu numai să țină cont de următoarele informații și realități consulare moldovenești utile după caz în circumstanțele în care o perioadă de timp nu vor avea acces la servicii consulare în nordul peninsulei:

 

-serviciile consulare se prestează tuturor cetățenilor indiferent de circumscripția de acreditare a misiunii diplomatice sau consulare moldovenești (cetățenii din nordul Italiei se pot adresa după servicii consulare la Roma).

-o bună parte din serviciile consulare moldovenești pot fi prestate prin poștă, fără prezența personală a solicitantului (eliberarea declarațiilor de autenticitate ale permiselor de conducere, declaraţiilor de exacte (stessa persona fisica), traduceri, cazier juridic, etc. Mai multe informații găsiți AICI.

-toţi cetăţenii care au depus la Bologna dosare pentru perfectarea buletinelor de identitate și paşapoartelor urmează să țină cont că termenul mediu de obţinere a paşaportului prin consulatul de la Bologna este de două luni iar în regim de urgenţă, termenul este de pînă la patru săptămîni.

-Taxa consulară poate fi recuperată. Ea se restituie cetățeanului, la cerere, în cazul cînd serviciul consular nu a fost sau nu a putut fi prestat. Mai multe informații găsiți AICI.

 

Totodată, reamintim că accesînd site-ul Viza.md, veţi găsi o varietate de noutăţi şi răspunsuri concrete pentru a beneficia pe deplin de serviciile consulare  moldoveneşti în străinătate. Aveți posibilitatea să formulați întrebări, comentarii  şi să obţineți răspunsuri. Persoanele interesate pot adresa și publica întrebări prin intermediul opțiunii «întrebați-ne» , prin e-mail, skype sau următoarelor rețele sociale:

 

Skype: www.viza.md

Facebook: http://www.facebook.com/echipa.viza.1?ref=tn_tnmn

Odnoklassniki: http://odnoklassniki.ru/profile/517203476552

e-mail: e-konsul@viza.md

 

Viza.md pune în prim-plan întrebările şi necesităţile cetăţenilor aflaţi în diverse situaţii, cărora încercăm să le oferim soluţii obiective şi oportunităţi prin intermediul realităţilor consulare existente.

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.