Foto: itar-tass.com |
Sistemul bancar din Moldova ocupă locul al treilea între ţările CSI în ce privește valoarea activelor în PIB cu indicele 58,2%. Acestea sînt datele studiului elaborat de agenţia de rating rusă "RIA Rating". Potrivit lui, primul şi al doilea loc la acest indice le ocupă Ucraina şi Rusia, unde costul activelor bancare în PIB este de 80% și 69,9%, respectiv. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte activele băncilor pe cap de locuitor, Moldova ocupă locul 8 cu indicele 1140 dolari în 2011.
Printre primele cinci la acest indicator s-au plasat: Rusia – 9044 dolari, Kazahstan – 5391 dolari, Belarus – 3238 dolari, Ucraina – 2903 dolari, Azerbaidjan – 1930 dolari. În ce privește numărul de bănci la 1 milion de oameni, Republica Moldova se află pe locul al 5-lea în CSI cu indicele 4,2 după Rusia (6,8), Armenia (6,8), Azerbaidjan (4,8), Georgia (4,4). În acelaşi timp, potrivit ratingului, Moldova a reușit să obțină una dintre cele mai mari creșteri ale activelor în prima jumătate din 2012 – cu 7,4%. Cele mai bune performanţe le-a avut Georgia (13,1%), Uzbekistan (12,2%) şi Kîrgîzstan (12,1%).
Potrivit rezultatelor analizei, cel mai puternic sector bancar în CSI îl are Rusia, care, după prăbușirea Uniunii Sovietice, a mers pe calea menţinerii dominantei băncilor statului în economie, treptat încadrîndu-le în economia de piaţă. Totodată, în ultimii ani se declară obiectivul strategic – privatizarea celor mai mari instituții financiare naționale şi, prin urmare, reducerea semnificativă a prezenţei statului în sectorul bancar. Dezvoltarea sectorului bancar rusesc se manifestă inclusiv prin extinderea pe pieţele străine – multe bănci importante din Rusia au filiale în ţările CSI şi chiar în ţări străine. Kazahstan și Azerbaidjan, la fel ca şi Rusia, au surse puternice de aflux de bani datorită sectorul materiei prime, dar în aceste ţări a fost pus accentul pe crearea holdingurilor naţionale private.
Deși se atestă o anumită similitudine de strategii în dezvoltarea sectorului bancar din Kazahstan și Azerbaidjan, există și diferenţe semnificative. Experţii remarcă că Moldova, Armenia, Georgia, ținînd cont de resursele limitate în economiile naţionale, au mizat în dezvoltarea sectorului bancar pe investitorii străini şi atragerea remitenţelor în bănci. Avînd în vedere cantitatea mică a finanţării disponibile pentru băncile din aceste ţări, experţii remarcă un bun nivel al beneficierii de oportunităţile existente.
Sursa: noi.md
Publică un comentariu nou