SPANIA ÎI VA BUCURA PE UNII CETĂȚENI AI MOLDOVEI. UN NOU PROIECT DE LEGE, ADOPTAT

26.09.2022

 

 

Parlamentul a ratificat Acordul în domeniul securității sociale dintre țara noastră și Regatul Spaniei. Astfel, cetățenii celor două țări vor beneficia de garanții sociale.


Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Spania, precum și cetățenii spanioli care au fost angajați în țara noastră. Este vorba despre angajați, lucrători independenți sau detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, al misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare. Beneficiarii vor putea primi pensii pentru limită de vîrstă, pensii și indemnizații de dizabilitate generală sau cauzate în urma accidentelor de muncă ori de boli profesionale, dar și pensii de urmaș.


Valoarea pensiilor va fi calculată proporțional, de fiecare stat, în funcție de perioada de asigurare realizată pe teritoriul propriu.
Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei a fost semnat la 21 iulie 2022. Pînă în prezent, țara noastră a încheiat acorduri similare cu 16 state, iar 14 dintre ele sînt în vigoare.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost susținut, în două lecturi, cu votul a 81 de deputați.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.