STAREA DE URGENȚĂ DIN EGIPT A FOST ANULATĂ PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ULTIMII PATRU ANI

28.10.2021

 

 

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a anunţat că va fi anulată starea de urgenţă instituită în ţară în urmă în urmă cu patru ani.


"Egiptul a devenit, datorită măreţului său popor şi oamenilor loiali, o oază de securitate şi stabilitate în regiune. De aceea am decis să anulez reînnoirea stării de urgenţă în toată ţara", a transmis Abdel Fattah al-Sissi pe pagina sa oficială de Facebook.

Introdusă pe întreg teritoriul în aprilie 2017, în urma atentatelor sîngeroase revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) împotriva unor biserici copte - principala minoritate creştină din Orientul Mijlociu - în oraşele Tanta şi Alexandria (nord), starea de urgenţă a fost reînnoită încontinuu de atunci.

În 2014, a fost instituită în Peninsula Sinai (est). În această regiune, este de asemenea în vigoare interdicţia de a circula pe timpul nopţii, care începe în unele districte din nordul peninsulei la orele 19.00 (17.00 GMT).

Din februarie 2018, armata şi poliţia egipteană desfăşoară o vastă operaţiune "antiteroristă" în Peninsula Sinai, dar şi în zone din deşertul occidental, între Valea Nilului şi frontiera cu Libia.


Starea de urgenţă a extins considerabil puterile poliţiei cu privire la arestări, măsuri de supraveghere şi restricţii privind libertatea de mişcare.

ONG-urile pentru drepturile omului denunţă regulat atacurile asupra libertăţilor individuale în contextul stării de urgenţă din Egipt, unde Abdel Fattah al-Sissi conduce, de la instalarea sa la putere în 2013, o represiune feroce împotriva tuturor formelor de opoziţie.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.